Specialiștii avertizează că sezonul alergiilor devine mai lung din cauza încălzirilor climatice. Cum pot fi ținute sub control alergiile oculare?

Dr. Dan Stănilă. FOTO MPR Agency

În ultimii ani, încălzirea globală a devenit o preocupare majoră în rândul oamenilor din întreaga lume, iar impactul pe care acest fenomen îl are asupra sănătății devine tot mai greu de ignorat. Cel mai recent raport al Climate Central atrage atenția asupra faptului că tendințele climatice agravează sezonul alergiilor și riscurile asociate pentru sănătate.

Persoanele care suferă de alergii știu deja că urmează o perioadă în care se vor lupta cu diferite simptome. Specialiștii avertizează însă că modificările climatice au făcut ca zilele cu îngheț să fie mai puține, iar sezonul de primăvară să înceapă mai devreme. Astfel, plantele au mai mult timp să înflorească și să elibereze polenul care provoacă alergii. Un studiu recent al Climate Central arată că în unele zone, din 1990 până în 2018, anotimpurile polenului au devenit mai lungi chiar și cu 20 de zile în medie și cu până la 21% mai intense în ceea ce privește concentrațiile de alergen.

În primul rând, temperatura crescută poate determina o creștere a nivelului de polen în aer, ceea ce poate duce la o creștere a alergiilor oculare. În al doilea rând, încălzirea globală poate duce la o creștere a emisiilor de gaze cu efect de seră și, prin urmare, la o creștere a poluării atmosferice. Aceasta poate agrava simptomele alergiilor oculare, deoarece particulele poluante pot agrava inflamația oculară.

”Alergia oculară este o reacție inflamatorie a ochilor cauzată de iritarea sau alergia la substanțe din mediu, cum ar fi praful, polenul, părul de animale sau parfumurile. Simptomele includ mâncărime, roșeață, lacrimare excesivă și umflarea pleoapelor”, explică Dr. Dan Stănilă, medic specialist oftalmolog în cadrul Ofta Total Sibiu.

Tratamentul de rutină presupune în primul rând un control de specialitate, iar după ce medicul a stabilit că este vorba despre o alergie și nu o altă afecțiune, se poate interveni în funcție de starea pacientului cu antiinflamatoare steroidiene și cu substanțe antihistaminice. Din păcate, alergiile oculare pot fi prevenite doar în măsura în care pacientul reușește să evite sau să reducă expunerea la alergeni cunoscuți. Indiferent că vorbim despre polen, praf sau păr de animale.

”Dacă pacientul știe deja că are o alergie, e bine ca în sezonul cald să fie atent la ce se expune, mai ales dacă este într-un episod acut. Să nu iasă afară când este foarte cald sau să meargă într-un mediu cu expunere la alergeni. Pot fi benefice folosirea pernelor și a lenjeriei de pat anti-alergenice și utilizarea unui purificator de aer pentru a reduce nivelurile de acarieni din praful de casă. Totodată, se recomandă evitarea fumatului și expunerii la fumul de tutun și evitarea utilizării soluțiilor oftalmice care conțin conservanți, care pot agrava simptomele”, recomandă Dr. Dan Stănilă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*