Sondaj Signal Iduna: Peste 60% dintre respondenții campaniei „Boala nu alege, dar tu DA” și-ar dori să fie internați în sistemul de sănătate privat, nu public

FOTO June Communications

Signal Iduna Asigurare Reasigurare, numărul 1 în asigurările de sănătate din România potrivit celui mai recent raport al Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), anunță rezultatele sondajelor de opinie desfășurate în perioadele 26 octombrie – 19 decembrie 2022 și 27 martie – 9 martie 2023, parte a campaniei de marketing – ”Boala nu alege, dar tu DA!”. Scopul campaniei extinse a fost să colecteze informații direct din rândul populației și să sporească gradul de cunoaștere privind asigurările de sănătate, cu un accent special pe asigurările pentru cancer, spitalizare și intervenții chirurgicale.

Potrivit rezultatelor sondajelor de opinie desfășurate prin aplicarea de chestionare online cu un total de 1.180 de participanți, 68% dintre respondenți declară că nu au deținut o asigurare de sănătate în trecut. În plus, 50% dintre aceștia ar fi dispuși să plătească cel mult 100 lei pe lună pentru o asigurare de sănătate, însă consideră că o astfel de poliță are un cost mult mai mare pentru piața din România, între 100-300 lei pe lună.

Comparativ cu anul 2021, în 2022 proporția românilor dispuși să plătească suplimentar pentru a beneficia de servicii de calitate a crescut în cazul tuturor serviciilor medicale, în medie cu peste 3 puncte procentuale, arată un studiu realizat de UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România). Intervențiile chirurgicale în procent de 79%, recuperarea medicală cu 77% și spitalizarea cu 76% fiind în continuare în top 3 servicii pentru care românii sunt dispuși să plătească mai mult, potrivit datelor UNSAR.

Deși sistemul public de asigurări de sănătate acoperă un pachet cuprinzător de servicii, inclusiv asistența primară și majoritatea tratamentului medicamentos, pacienții trebuie să plătească o parte din costul medicamentelor în sistem ambulator: între 10% și 80%. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, România se situează pe ultimele locuri în Uniunea Europeană, atât în ceea ce priveşte nivelul cheltuielilor de sănătate pe cap de locuitor, cât şi din perspectiva procentului din Produsul Intern Brut (PIB) alocat acestui domeniu.

„Ne-am propus să sporim gradul de conștientizare privind importanța asigurărilor de sănătate, să facem aceste subiecte mai accesibile publicului larg, astfel încât fiecare persoană să înțeleagă că și în România sunt disponibile soluții ușor de accesat pentru orice problemă de sănătate, indiferent de complexitate. Oamenii să se simtă mai încrezători în alegerea unei asigurări de sănătate adecvate nevoilor lor. Campania noastră face parte din angajamentul pe termen lung al Signal Iduna ce vizează contribuția la sănătatea populației prin creșterea importanței asigurărilor de sănătate”, a declarat Lidia Malacia, Marketing Manager Signal Iduna Asigurare Reasigurare.

În ceea ce privește spitalizarea, 80% dintre respondenți au declarat că ei sau un membru al familiei au fost spitalizați în sistem public de sănătate,  plătind sub 1.500 lei. Conștienți totodată de lipsurile din sistemul public de sănătate, 64% dintre respondenți spun că și-ar dori totuși, în cazul în care ar fi nevoie, să fie internați în sistemul privat, iar 43% estimează că ar plăti între 1.500-5.000 lei, costurile reale din spitalele private depășind cu mult suma. Spre exemplu, potrivit estimărilor, costurile pentru o operație de apendicită într-un spital privat, fără o asigurare privată de sănătate, ar ajunge la circa 6.500 de lei pentru intervenție și 2.500 lei pentru servicii de spitalizare pentru pacient și însoțitor.

Intervențiile chirurgicale în sistemul public au fost accesate de 70% dintre respondenți, iar 52% au declarat că au plătit sub 1.500 lei pentru acestea și estimează că dacă ar beneficia de aceleași servicii medicale într-un spital privat, costurile ar fi de peste 5.000 de lei. În același timp, nu știu faptul că o asigurare privată de sănătate oferă indemnizație zilnică de spitalizare pentru spitalele publice, acces la orice furnizor medical din România sau chiar din Uniunea  Europeană și Turcia.

Referitor la diagnosticul de cancer, 55% dintre respondenți știu că România se află pe locul 1 în Uniunea Europeană la decese din cauze tratabile de cancer. Cu toate acestea, 54% nu-și fac investigațiile periodice necesare pentru prevenția cancerului, în timp ce 74% dintre respondenți declară că ei sau o persoană apropiată diagnosticată cu cancer au beneficiat de servicii medicale în sistem public, iar în acest context 93% au resimțit presiunea financiară și emoțională.

„În urma datelor culese, am observat că foarte mulți români nu cunosc faptul că printr-o asigurare privată de sănătate sunt protejați din punct de vedere financiar, în special în cazul cheltuielilor pentru tratamente și proceduri medicale costisitoare, care altfel ar fi imposibil de suportat de către mulți pacienți, dar și emoțional. De asemenea, 88% dintre respondenți și-ar dori să fie acoperiți și în afara țării în cazul unui diagnostic oncologic și nu știu că o asigurare de sănătate le-ar oferi acces în orice clinică și spital specializat din România sau chiar din Uniunea Europeană și Turcia. Majoritatea respondenților nu cunosc beneficiile asigurării de sănătate în cazul unui diagnostic cu cancer, precum posibilitatea de a avea alături un însoțitor pe tot parcursul internării, reevaluarea dosarului de către un comitet de experți medicali sau o a doua opinie medicală, acoperirea costului pentru intervenții chirurgicale de reconstrucție, consiliere psihologică și consultanță de nutriție”, explică  Lidia Malacia, Marketing Manager Signal Iduna Asigurare Reasigurare.

În ceea ce privește asigurarea de sănătate versus abonamentul medical, 58%, dintre respondenți declară că nu au deținut niciuna dintre cele două soluții, în timp ce 62% știu că printr-o asigurare privată de sănătate au acces rapid la orice medic din orice clinică și spital privat din România. Cu toate că o asigurare de sănătate pentru spitalizare acoperă costurile și după intervenția chirurgicală sau că o asigurare de sănătate pentru cancer acoperă nu doar costul consultațiilor, ci și al controalelor, investigațiilor, tratamentelor și chiar al serviciilor de consiliere psihologică și de nutriție, 72% dintre respondenți nu cunosc aceste facilități.

Prin această campanie, Signal Iduna și-a propus să lanseze un mesaj de conștientizare în rândul populației referitor la soluțiile existente în România pentru orice problemă de sănătate, atât din punct de vedere al prevenției, cât și al tratamentului și să răspundă nevoilor individuale, asigurând accesul la servicii medicale de calitate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*