Soluții pentru creșterea accesului femeilor la servicii de sănătate reproductivă accesibile și sigure

FOTO Moașele.ro

Politicile de acces la planificare familială, contracepție, educație sexuală și de sănătate a reproducerii, coerente și actualizate, alături de acces gratuit la întreruperi de sarcină la cerere reprezintă unele dintre principalele soluții pentru creșterea accesului femeilor la servicii de sănătate reproductivă accesibile și sigure, au arătat Asociația Moașelor Independente și Centrul FILIA în cadrul unei conferințe de presă susținute astăzi la Institutul Francez din România.

Cele două asociații au organizat la București, în perioada 18 noiembrie – 10 decembrie a.c., cu sprijinul organizațiilor internaționale VOICE, Médecins du Monde și Center for Reproductive Rights, evenimentul „Ce faci când nu poți să alegi în siguranță? – O experiență imersivă despre accesul la avort în România”, în care au explorat practic felul în care arată obstacolele cu care se confruntă femeile din România când accesează servicii de întrerupere a sarcinii la cerere.

Avortul în condiții nesigure este cauza principală – dar care ar putea fi prevenită – a mortalității și complicațiilor legate de sănătatea reproducerii. Autoritățile trebuie să asigure politici de acces la planificare familială, contracepție, educație sexuală și de sănătate a reproducerii, coerente și actualizate, alături de acces gratuit la întreruperi de sarcină. Cu cât accesul la aceste servicii este mai redus, cu atât vor fi mai multe avorturi în condiții nesigure. Implicit vor fi mai multe femei care își riscă viața. Asociația noastră furnizează servicii de educație sexuală și reproductivă pentru femei și adolescenți din România, inclusiv pentru refugiați, contracepție, educație prenatală, consult obstetrical și ginecologic, consultații și consiliere cu moașe, cât și acces la servicii de întrerupere a sarcinii în condiții sigure. Toate acestea trebuie să fie furnizate de către sistemul medical public”, a declarat Irina Mateescu, vicepreședinta Asociației Moașelor Independente.

Experiența imersivă pe care am organizat-o a fost parcursă de peste 70 de persoane, printre care ambasadori și reprezentanți ai ambasadelor străine din România, reprezentanta de țară a Organizației Mondiale a Sănătății, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Cancelaria prim-ministrului și Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, reprezentanți ai Societății de Obstetrică și Ginecologie din România, reprezentanți ai Coaliției Naționale Viața fără Violență din Republica Moldova, reprezentanți ai organizaților internaționale Médecins du Monde și VOICE, care sunt și partenerii noștri, OXFAM, dar și de numeroși reprezentanți ai societății civile și activiști”, a mai afirmat Irina Mateescu.

De asemenea, în cadrul conferinței de presă, cele două asociații au arătat că principala cauză pentru creșterea avorturilor nesigure este că din ce în ce mai multe spitale nu mai oferă pacientelor posibilitatea de a face avort, invocând motive precum cele religioase, etice sau morale, decizia conducerii și a medicilor de a refuza sau criza COVID-19. O altă barieră este legată de costurile ridicate ale acestei proceduri, arătând că prețul unui avort la cerere poate ajunge până la 1.000 – 1.200 de lei în sistemul public, respectiv până la 4.500 de lei în sistemul privat.

Trăim într-o țară în care nu avem acces la metode contraceptive, mai ales pentru cele mai vulnerabile dintre noi. Nici noi nu vrem ca femeile să facă contracepție cu avortul, dar trebuie să le oferim acest serviciu când e nevoie și nu există altă cale. Femeile vor face în continuare avort, indiferent cât de multă muncă de convingere vor face organizațiile anti-alegere, indiferent de piedicile pe care le pun spitalele și instituțiile statului. Ce e important: vor fi aceste avorturi făcute în siguranță? Credem că fiecare dintre noi trebuie să aleagă când și dacă dorește să nască un copil – nu statul, nu familia, nu comunitatea sau organizațiile anti-avort. Orice îngrădire a accesului la servicii de sănătate reproductivă este o formă de violență împotriva femeilor și nu face decât să crească numărul avorturilor nesigure”, a declarat Andrada Cilibiu, expertă în drepturi sexuale și reproductive în cadrul Centrului FILIA.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*