Screeningul cancerului de col uterin susţinut de autorităţile locale din judeţul Alba

FOTO Spitalul Județean Târgu Mureș

Echipa proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a participat la evenimentul de lansare a Caravanei de screening în judeţul Alba.

Evenimentul, care s-a desfăşurat în data de 17 mai 2022, la Casa de Cultură din Sebeş, a reunit la aceeaşi masă reprezentanţii autorităţilor locale din judeţul Alba, respectiv Dorin NISTOR – Primar municipiul Sebeș, Corneliu MUREŞAN – Subprefect Instituția Prefectului Judeţului Alba, Liliana NEGRUȚ – Director Executiv Direcţia Juridică şi Administraţie Publică Consiliul Judeţean Alba, Alexandru SINEA – director executiv Direcția de Sănătate Publică Alba, Dr. Voichița VARMAGA – Președinte Asociația Medicilor de Familie Asclepios Alba, Marin Ioan PETRUSE – primar comuna Pianu, Emilia Livia CÂNDEA – primar comuna Doștat, precum şi managerul proiectului Dr. Cosmina UZUN.

Reprezentanţii autorităţilor locale şi echipa proiectului s-au adresat femeilor prezente în număr mare la evenimentul de lansare a caravanei de screening şi le-au transmis un mesaj foarte important, acela că fiecare femeie trebuie să aibă grijă de sănătatea sa, fiind lucrul cel mai de preţ, precum şi importanţa testării şi a vizitelor regulate la medicul specialist.

“Conştientizarea importanţei derulării unui screening într-o societate şi implicarea autorităţilor locale, prin susţinerea acestor programe, este esenţială pentru reuşita unui astfel de proiect.

Autorităţile din judeţul Alba au înţeles cât de importantă este implicarea lor pentru ca un număr cat mai mare de femei să aibă acces la informaţii şi la servicii de prevenire a cancerului de col uterin. Această colaborare cu autoritățile din județul Alba este un prim pas în implementarea unui program național de screening al cancerului din fonduri nerambusabile cu coordonare exclusiv regională. Acum punem bazele  viitoarelor strategii de creștere reală a accesului populației la servicii medicale preventive.

În spatele unui astfel de proiect este o muncă extraordinară, de la scrierea proiectului, până la implementarea lui, de aceea este foarte important ca fiecare dintre noi să se implice atât cât poate, pentru o informarea corectă și consecventă despre riscul cancerului de col uterin, despre importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii, despre metodele de prevenire disponibile.

Astfel, adresez un apel către toate autorităţile locale din regiunea Centru, către medicii de familie, către marii angajatori, către preoţi de a sprijini acţiunile acestui proiect, prin încurajarea femeilor din grupul ţintă, şi în special din grupul vulnerabil, de a participa la testare, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

“Doresc să mulţumesc în mod special doamnei Dr. Olimpia CANDREA, Evaluarea şi Promovarea Sănătăţii DSP Alba, pentru deschiderea de care a dat dovadă şi pentru susţinerea caravanei mobile pentru screeningul cancerului de col uterin în judeţul Alba. Mulțumesc, de asemenea, reprezentanților autorităților care au participat la această întalnire și care au manifestat un mare interes pentru acest proiect. De astăzi autoritățile din județul Alba sunt în echipa noastră de promovare a proiectului”, a declarat Şef  Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*