Salvați Copiii România, cu sprijin Libris, duce la Spitalul Municipal Gherla o masă radiantă, vitală pentru reanimarea nou-născuților prematur sau cu patologii grave, până la realizarea transferului

Investiție la Spitalul Municipal Gherla. FOTO Salvați Copiii

În urma solicitărilor primite de la medici, Organizația Salvați Copiii România a decis dotarea de urgență a Spitalului Municipal Gherla cu o masă radiantă, de necesitate vitală, în valoare de 28.000 de euro. Astfel, cu susținerea clienților Libris, medicii vor avea la dispoziție aparatură medicală performantă pentru oferirea îngrijirilor imediate după nașterea copilului, dar și care să le permită stabilizarea și ținerea în viață a copilului până la realizarea transferului acestuia la o maternitate superioară. În total, Salvați Copiii România a investit aproape nouă milioane și jumătate de euro în dotarea maternităților și secțiilor de pediatrie din țară, devenind partenerul de cursă lungă al medicilor care îngrijesc copiii născuți prematur și pe cei cu patologii complexe.

„Toți copiii trebuie să beneficieze de asistență calificată la naștere, ceea ce implică atât personal medical calificat, cât și aparatură medicală performantă. În acest sens am contactat Salvați Copiii, organizație la care am făcut voluntariat pe parcursul anilor de liceu în orașul meu natal, Rădăuți, și organizație pe care am sprijinit-o, după ce am început specializarea în neonatologie și am înțeles  nevoile unei secții dotate și importanța ca de la naștere să se primească prompt și corect îngrijirile necesare pentru un start bun în viață. Pe perioada rezidențiatului în maternitate de grad 3 și văzând cazuri care ajung din maternități mici  nedotate, am avut mereu sentimentul că e un mare avantaj să naști într-o maternitate dotată.

Masa nouă radiantă ne dă avantajul de a ventila corect un copil prematur, asigură căldură, asigură monitorizare pulsoximetrică, e exact ce ai nevoie pentru a efectua o reanimare corectă”, a explicat Crișan Anca, medic neonatolog, șef compartiment neonatologie.

Dotarea unității medicale din Gherla a fost posibilă prin donații de la cititorii de pe Libris.ro, care în cadrul proiectului cu Salvați Copiii au plasat peste 800.000 de donații de-a lungul celor nouă ani de parteneriat dintre Libris și Salvați Copiii România. Aproximativ una din cinci comenzi plasate pe Libris.ro conține o donație. Suma strânsă în proiect este de aproape 650.000 euro, folosiți pentru 18 proiecte de dotare, desfășurate în 14 spitale din țară.

„Prematuritatea este o problemă serioasă, care necesită o intervenție adecvată, iar echipamentele pe care noi le achiziționăm și donăm spitalelor fac adesea diferența în viața nou-născuților și a familiilor lor. Este un proiect care ne emoționează de fiecare dată, dar care ne bucură în egală măsură când vedem că sprijinul cumulat al clienților Libris se traduce în încă un echipament atât de important pentru o secție de neonatologie”, Loredana Tudor, Director de Marketing Libris.

La Spitalul Municipal Gherla se nasc aproximativ 90-100 de copii pe an. Fiind o maternitate mică, de grad 1, aceasta poate asista și trata copii născuți prematur până când sunt transferați în condiții speciale la unități superioare care au dotări și competențe pentru astfel de cazuri.

În județul Cluj, Salvați Copiii România a dotat anterior Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj, cu echipamente medicale de peste 160.000 de euro (ventilatoare și aparate de ventilație, masă radiantă, incubator, monitor și pulsoximetru).

Așa cum Organizația Salvați Copiii atrage atenția de 13 ani, de când a dezvoltat programul complex de combatere a mortalității infantile, nașterea în România rămâne discriminatorie, atâta vreme cât un prematur născut într-o maternitate dotată cu aparatură medicală modernă supraviețuiește și ajunge astfel la prima aniversare, în vreme ce un prematur care are ghinionul de a veni pe lume într-o maternitate fără aparatură medicală sau cu aparatură medicală neperformantă și învechită are o șansă la viață mult diminuată.

„Este vital să ajungem cu aparatură medicală de ultimă generație în maternitățile și secțiile de pediatrie din zone vulnerabile, cu acces limitat la unități spitalicești mari, din cauza distanței geografice. Inechitatea din sistem în ceea ce privește dotarea acestor spitale duce la adevărate drame, la o rată mare a mortalității infantile, care ar putea fi corectată cu un efort conjugat de dotare a spitalelor și de lucru în comunități”, a spus Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.

În cadrul programului național de reducere a mortalității infantile, au fost investiți aproape 9.500.000 Euro în dotarea a 111 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și OG) din toate județele țării, cu peste 1.400 de echipamente medicale, care au ajutat la supraviețuirea și susținerea tratamentului a peste 170.000 de copii.

Se observă o creștere progresivă a unităților medicale care au solicitat și au primit sprijinul Organizației Salvați Copiii: dacă în anul 2012 erau susținute cu echipamente performante opt unități medicale, în anul 2023 numărul solicitărilor din partea spitalelor a crescut până la peste 50 de unități medicale. De asemenea, echipamentele solicitate sunt din ce în ce mai complexe și mai performante, fiind necesare: ecografe, stații complete de monitorizare, rampe de oxigen, aparatură de specialitate pentru secțiile de ORL, ortopedie și chirurgie plastică și pediatrică, precum și  instrumentar specific sau chiar modernizarea și igenizarea secțiilor.

Efortul Salvați Copiii de a sprijini maternitățile în a asigura tratament medical adecvat și imediat copiilor născuți prematur este consistent, iar progresul este vizibil: în ultimii 13 ani, rata mortalității infantile a scăzut de la 10 la mia de născuți vii la 5,2 la mie, dar a rămas în continuare una care plasează România pe primele locuri din Uniunea Europeană. De asemenea, Organizația Salvați Copiii s-a concentrat și pe creșterea calității asistenței medicale pentru copii din secțiile de pediatrie și susținerea de programe de pregătire continuă pentru medici, doar în ultimii doi ani au fost oferite 16 cursuri de pregătire, la care au participat peste 300 de medici.

Echipa Salvați Copiii România, susținută de specialiști locali (medici de familie, asistenți sociali, mediatori sanitari), a creat din 2010 o rețea de incluziune socială și combatere a sărăciei prin asigurarea de servicii integrate (medicale, sociale, educaționale) la nivel local, astfel ajutând la creșterea accesului la servicii sustenabile și de calitate pentru mame, gravide, gravide minore și copii până în 5 ani.

Până în prezent, Salvați Copiii România a lucrat în 20 județe, în 70 de comunități rurale defavorizate, cu 90.000 de mame, gravide și copii până în 5 ani.

În cadrul programului, 100% dintre gravidele și copiii incluși în program au fost înscrise/înscriși la medicul de familie, 100% dintre mamele și gravidele incluse în program și-au îmbunătățit obiceiurile și abilitățile pentru un stil de viață sănătos, inclusiv vizite la medic, vaccinarea copiilor și disciplina pozitivă, 95% dintre gravidele incluse în program și-au îmbunătățit cunoștințele privind importanța controalelor medicale în timpul sarcinii, procentul copiilor vaccinați în schema obligatorie corespunzătoare vârstei a crescut de la 80% până la aproximativ 98%.

Date statistice:

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.

Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:

Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)

Sălaj (8,9 la mie)

Neamț (8,2 la mie)

Călărași (7,6 la mie)

Mureș (7,1 la mia de copii născuți vii).

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii. Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*