Salvați Copiii a dotat maternitățile și secțiile de pediatrie din Regiunea Sud-Est cu echipamente de peste 500.000 euro. Județul Tulcea are cea mai mare rată a mortalității infantile din țară

FOTO Salvați Copiii

În urma solicitărilor primite de la medici și într-un context sanitar vulnerabilizat de criză și marcat de subfinanțare, Organizația Salvați Copiii România a accelerat în 2023 programul de dotare a maternităților și secțiilor de pediatrie din regiunea Sud-Est cu echipamente medicale în valoare totală de peste 100.000 de euro. În interiorul regiunii, se remarcă o disparitate majoră între județul cu cea mai mare rată a mortalității infantile, Tulcea – 11,1 la mia de copii născuți vii, față de județul Buzău, unde rata mortalității infantile a fost, în 2021, de 5,2 la mie, potrivit datelor definitive oferite de Institutul Naţional de Statistică-INS.

Astfel, în interiorul regiunii sunt câteva disparități semnificative:

Tulcea –  11,1 la mia de copii născuți vii

Constanța – 6,9

Brăila – 6,5

Galați – 4,9 la mie

Vrancea – 5,1

Buzău – 5,2 la mia de copii născuți vii.

Din anul 2010, Salvaţi Copiii România a ajuns până acum în regiunea Sud-Est a ţării cu 164 de echipamente necesare supravieţuirii nou-născuţilor, în valoare de 500.000 de Euro, la maternitățile din Brăila, Buzău, Constanța, Mangalia, Medgidia, Galați, Tîrgu Bujor,  Tulcea, Măcin, Adjud și Focșani.

Principala cauză a mortalității infantile este prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mari șanse de supraviețuire și recuperare, dacă maternitatea în care se nasc are la dispoziție aparatură medicală adecvată unei intervenții rapide.

Date statistice:

Dintre cei 193.191 de copii născuți în 2021, 1.014 dintre ei nu au supraviețuit până la un an, în multe dintre cazuri fiind vorba despre cauze care ar fi putut fi prevenite sau tratate, asta însemnând monitorizare a sarcinii, acces la servicii medicale de calitate pentru mamă și nou-născut și dotarea maternităților și secțiilor de neonatologie cu aparatură medicală cât mai performantă, care să permită diagnosticarea rapidă și instituirea unui tratament medical cât mai potrivit.

Potrivit datelor finale ale INS, în anul 2021, rata mortalității infantile a arătat discrepanțele majore dintre județele țării.

Astfel, primele cinci poziții în top sunt ocupate de:

Tulcea (o rată a mortalității infantile de 11,1 la mia de copii născuți vii)

Sălaj (8,9 la mie)

Neamț (8,2 la mie)

Călărași (7,6 la mie)

Mureș (7,1 la mia ce copii născuți vii).

Prin comparație, în București, unde sunt cele mai multe maternități de gradul 3, rata mortalității infantile a fost de 2,3 la mia de copii născuți vii, sub media națională de 5,2 la mia de copii născuți vii.

Județele unde s-au înregistrat cele mai mici rate ale mortalității infantile, în 2021, sunt Teleorman – 2,4 la mia de copii născuți vii și Vâlcea, cu o rată a mortalității infantile de 3,1 la mie.

„Programul de dotare a maternităților și secțiilor de terapie intensivă neonatală este unul prioritar pentru Salvați Copiii. Nimic nu e mai dramatic decât pierderea unui copil, din cauză că maternitatea unde a venit pe lume nu are aparatură medicală de ultimă generație, care să-l ajute să devină puternic, până când va reuși să respire singur și să meargă acasă. Avem în medici cei mai buni parteneri și astfel reușim să  sprijinim concret sistemul medical cu ceea ce este necesar” a adăugat, Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Organizația Salvați Copiii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*