Rolul echipei multidisciplinare este esențial în tratamentul optim al cancerului de sân

Rolul echipei multidisciplinare este esențial în tratamentul optim al cancerului de sân. FOTO DeciSePoate

Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu – Bucureşti (IOB), cu sprijinul Roche România, a organizat astăzi conferința cu tema “Rolul echipei multidisciplinare în diagnosticul şi tratamentul optim al cancerului de sân”. În cadrul conferinței, medici ai Institutului Oncologic Bucureşti au discutat despre rolul specialităților ce compun echipa multidisciplinară în asigurarea diagnosticului şi tratamentului optim al cancerului de sân, conform ghidurilor internaţionale din domeniu.

Cancerul de sân rămâne cea mai frecventă formă de cancer la femei în România, cu peste 12.000 de cazuri noi în fiecare an. Dacă este descoperit în stadii incipiente, înaintea diseminarii în organism, cancerul de sân poate fi tratat cu succes în peste 95% din cazuri2. Şansele de vindecare depind însă de stadiul bolii, agresivitatea ei  şi de aplicarea protocolului de tratament personalizat în funcție de tipul de cancer. Potrivit ghidurilor internaţionale pentru tratamentul cancerului de sân, deciziile cu privire la opţiunile de tratament se iau după consultări între medici de diferite specialităţi, precum și alţi profesionişti în domeniul sănătăţii, care împreună constituie echipa multidisciplinară3.

Persoanele care vor fi diagnosticate ulterior cu cancer de sân ajung de multe ori iniţial la medicul de familie, fie pentru evaluări medicale de rutină, fie pentru că au simptome precum dureri, prezența unui nodul depistat prin autopalpare sau o secreție mamară. Ulterior, odată depistată o leziune, aceasta trebuie investigată de către medicul imagist, cel care va recomanda și biopsia tumorii de către specialistul anatomopatolog, daca aceasta este suspectă.

În urma acestor investigații, diagnosticul și planul de tratament este stabilit prin corelarea analizelor, investigațiilor imagistice și biopsiei în cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, din care mai fac parte oncologul, chirurgul, radioterapeutul, dar și medici de alte specialități.

„În cadrul echipei multidisciplinare care tratează cancerul mamar, un rol important îl are oncologul medical. În funcție de tipul de cancer de sân, stadiul bolii, dar și de caracteristicile pacientei, oncologul alături de membrii echipei multidisciplinare va stabili tipul de tratament sistemic. În cadrul institutului avem disponibil aproximativ întreg arsenalul terapeutic existent în protocoalele internaționale pentru tratamentul optim al cancerului de sân. La ora actuală, în tratamentul cancerului de sân se pot folosi chimioterapia, terapia hormonală, terapia țintită și imunoterapia. Chirurgia și radioterapia pot completa terapia sistemică la momentul stabilit de echipa multidisciplinară. Secvențialitatea diferitelor tipuri de tratament este esențială”, a declarat Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic Bucureşti. 

„În cadrul protocolului de tratament al cancerului mamar, intervenția chirurgicală are în continuare un rol important. Însă momentul când se operează un cancer de sân este decis de către echipa multidisciplinară, în funcție de fiecare caz în parte. Aceasta pentru că în multe cazuri, intervenția chirurgicală se face după aplicarea tratamentului neoadjuvant, care urmărește micșorarea tumorii dar și îmbunătățirea evoluției la distanță a pacientei. Potrivit studiilor recente, tratamentul conservator, care presupune extirparea tumorii cu păstrarea sânului urmat de radioterapie, este mai eficient decât o mastectomie. Pentru a evita extirparea întregului sân este nevoie să depistăm tumora în stadii cât mai puțin avansate, însă pentru a atinge acest obiectiv este necesar un program național de screening eficient și funcțional pentru cancerul de sân”, a declarat Prof. Univ. dr.  Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie și oncologie medicală, Institutul Oncologic Bucureşti.

În cadrul echipei multidisciplinare de specialiști, în funcție de caz, pot avea un rol important și psihologul, nutriționistul, grupurile de suport pentru paciente dar și un navigator care poate ghida pacientele și le poate oferi consultanță pe tot parcursul terapeutic și de recuperare.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*