RMN-ul de prostată – cea mai avansată metodă imagistică în diagnosticarea afecțiunilor acestui organ

Spitalul Victor Babeș Timișoara. FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

Cel mult 60 de minute. Atât durează realizarea unui RMN de prostată. Metoda este necesară pentru diagnosticarea și evaluarea patologiei acestei glande, grație obținerii unor imagini detaliate ale prostatei, ale structurii acesteia, precum și ale țesuturilor din jurul său.

Investigația este non-invazivă și non-iradiantă, iar prin imaginile pe care le oferă, permite evaluarea cu precizie a dimensiunii, formei și structurii prostatei. Printre afecțiunile ce pot fi identificate cu ajutorul screening-ului imagistic se numără cancerul, hiperplazia benignă de prostată (HBP) sau prostatita.

„Hiperplazia benignă de prostată reprezintă o patologie benignă a prostatei. Această afecțiune poate evolua de multe ori asimptomatic, însă, uneori, determină simptome precum micționarea dificilă, jet urinar slab, nevoia frecventă de a urina, respectiv senzația de golire incompletă a vezicii urinare. Deși adenomul de prostată nu este o patologie malignă, acesta poate cauza disconfort și poate afecta semnificativ calitatea vieții. De partea cealaltă, cancerul de prostată este o afecțiune gravă, care, dacă nu este depistată la timp, poate duce la deces”, spune spune asist univ Roxana Iacob.

Cancerul de prostată este una dintre cele mai comune forme de cancer la bărbați, fiind pe poziția a treia ca incidență, după cancerul pulmonar și cel colorectal. Potrivit statisticilor, unul din opt bărbați poate să dezvolte o boală oncologică de prostată.

„În funcție de modificările observate de medicul radiolog pe imaginile RMN, leziunile vor fi stadializate folosind așa zisul scor PIRADS. Acesta poate avea o valoare de la 1-5, evaluând astfel riscul de malignitate. Și putem avea un PIRADS 1, ceea ce înseamnă fără modificări la nivelul prostatei, prezența neoplaziei fiind improbabilă, PIRADS 2 – modificări cu aspect de benignitate, prezența neoplaziei este foarte puțin probabilă, PIRADS 3 – prezența cancerului este echivocă, necesitând investigații suplimentare, PIRADS 4 – prezența cancerului este probabilă, necesitând investigații suplimentare, și PIRADS 5 – prezența cancerului foarte probabilă, necesitând investigații suplimentare”, spune asist univ Roxana Iacob.

Înainte de realizarea investigației imagistice, pacienții vor trebui să prezinte un rezultat al măsurării creatininei, analiză făcută cu câteva zile mai devreme de efectuarea screeningului. Totodată, se recomandă prezentarea rezultatelor unor consulturi urologice anterioare, dacă există, a unor analize de laborator (PSA), rezultate ecografice sau de la investigații RMN anterioare, și asta pentru o mai bună corelare a modificărilor imagistice cu simptomatologia clinică a pacientului.

Investigația, care este gratuită în baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist, se poate efectua în Ambulatoriul din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeș” Timișoara.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*