Registrul de screening de hepatite, populat cu datele a peste 300.000 de persoane

FOTO Institutul Clinic Fundeni

În 2010, Organizația Mondială a Sănătății a declarat ziua de 28 iulie, Ziua Mondiala a Hepatitei, iar săptămâna 22-28 iulie – Săptămâna Hepatitei.

Ziua Mondială a Hepatitei reprezintă o initiațivă globală care are ca scop creșterea nivelului de conștientizare, educare și informare a populației cu privire la factorii de risc, modul de transmitere și impactul pe care hepatitele virale îl au asupra stării de sănătate a populației la nivel mondial. Este o zi dedicată promovării inițiativelor îndreptate către prevenție, testare, diagnostic precoce și acces la tratament.

Împreună putem elimina hepatitele virale, putem asigura un viitor mai sigur pentru generațiile următoare! În fiecare an, Alianța Mondială pentru Hepatită (World Hepatitis Alliance) propune o tema de capanie și un slogan al zilei de luptă împotriva hepatitelor, care reflectă statusul curent al preocupărilor în acest domeniu, de natură să încurajeze acțiuni și campanii tematice. Anul acesta, tema campaniei este: În fiecare an, peste un milion de persoane își pierd viața din cauza hepatitelor virale. Să nu așteptăm o schimbare – să o facem! Aceasta temă reflectă nevoia unei inițiative determinate și proactive la nivel global pentru controlul și eliminarea hepatitelor virale, nevoia imperioasă de prioritizare a programelor strategice de screening și tratament, precum și necesitatea strategică de adaptare și focalizare a testării, diagnosticului și tratamentului la nivelul unor grupuri și comunități marginalizate, vulnerabile, greu de identificat și de tratat (persoane vulnerabile socio-economic, instituționalizate, încarcerate, fără documente de identitate, fără domiciliu, neasigurate, victime ale violenței domestice sau traficului de persoane, consumatori de droguri, coinfectați cu alte virusuri, inclusiv HIV etc.).

Obiectul enunțat de Organizația Mondială a Sănătății este ca până în 2030 hepatitele virale să fie eliminate, iar țara noastră s-a aliniat acestei inițiative ambițioase prin adoptarea Planului Cadru Național privind controlul hepatitelor virale în România pentru perioada 2019-2030. Testare, depistare, diagnostic și tratament – cheia pentru o populație mai sănătoasă În cazul hepatitelor virale cea mai eficientă cale de combatere este TESTAREA, astfel încât primul pas spre eradicarea hepatitelor este reprezentat de diagnosticarea infecțiilor virale.

Așa au luat naștere programele de screening, programe derulate în perioada 2018-2023, finanțate din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Programul de screening LIVERO a fost dezvoltat prin colaborarea dintre decidenții și actorii implicați în elaborarea politicilor de sănătate, asociațiile profesionale (Societatea Română de Gastroenterologie și Hepatologie, Asociația Română pentru Bolile Hepatice, Societatea Națională de Medicina Familiei), organizații non-guvernamentale, instituții publice și asociații de pacienți. Proiectul LIVERO este implementat de Institutul Clinic Fundeni în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică și Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași.

Prin proiectul LIVERO a fost elaborată metodologia și strategia de testare, a fost concepută și promovată campania națională de educare, informare și conștientizare a populației cu privire la virusurile hepatitice B/D și C, au fost realizate cursuri de formare pentru medicii de familie în domeniul hepatitelor virale și a fost dezvoltat Sistemul Electronic de Evidență al Screening-ului populaței pentru hepatita virală B/C/D (S.E.E.S.)

Proiectul LIVERO în cifre:

➢ Datele a 313.191 persoane înscrise în Registrul pentru hepatite (SEES)

➢ Dintre aceștia 251.379 sunt persoane din categoriile vulnerabile

➢ Au fost testate 225.939 persoane care au domiciliul în mediul rural

➢ Au fost depistate 8.855 de persoane infectate cu virusurile hepatitice B sau C

➢ 3.676 persoane depistate pozitiv la infecția cu virusul hepatitic C

➢ 5.106 persoane depistate pozitiv la infecția cu virusul hepatitic B

➢ 73 persoane depistate pozitiv la infecția cu virusurile hepatitice B+C

➢ Au beneficiat de cursuri de formare 432 de medici de familie, dintre care 422 au fost certificați, primind puncte EMC.

Proiectul „LIVE(RO) 1 – Formarea personalului medical din România pentru screeningul populațional al infecțiilor cronice cu virusuri hepatitice B/C/D” este implementat de Institutul Clinic Fundeni și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*