26 martie este Ziua Internațională a Luptei împotriva Epilepsiei, iar în cadrul unei conferințe de presă la Miercurea Ciuc s-a vorbit despre activitatea Centrului de Epilepsie și Monitorizare EEG.
La conferința de presă Dr. Konrád Judit, managerul spitalului a spus, instituția acordă în continuare importanță mare diagnosticări și tratării epilepsiei.
”Epilepsia și starea pacienților care suferă de această boală este înconjurată în continuare de multe prejudecăți, neînțelegeri, considerăm important și de aceea, să vorbim despre această temă. Vara, când vremea va fi mai favorabilă, organizăm un cros de binefacere tot cu acest scop, de a atrage atenția asupra celor care suferă de epilepsie și cu scopul de a fi lângă ei. Ni s-au alăturat în organizarea acestui eveniment mai multe instituții, mulțumim pentru acest ajutor în prealabil și îi așteptăm pe toți la eveniment în prima duminică a lunii iulie” – a subliniat managerul.
Borboly Csaba, președintele Consiliul Județean Harghita la conferința de presă a amintit, acum câțiva ani secția neurologie al spitalului s-au confruntat cu lipsă de medici, iar acum lucrează aici o echipă de profesioniști care are spirit de inițiativă, salvează vieți, se perfecționează, aduc echipamente moderne, ceea ce este benefic pentru județul Harghita.
”Ne exprimăm solidaritatea pentru cei cu epilepsie, societatea trebuie să le accepte pe acești oameni și trebuie să le ajute. Ne implicăm în programul Run for Epilepsy și Consiliul Județean va sprijinii în continuare dezvoltările, programele spitalului” – a declarat Borboly Csaba.
Medicul specialist neurolog Ruff Katalin a prezentat pe scurt activitatea Centrul de Epilepsie și Monitorizare EEG inaugurat acum un an. Centrul face parte din rețeua Telemedicina în Epilepsie și prin aparatura performantă asigură acces pacienților din zonă la investigații detailate, la diagnostic corect și tratament adecvat. Aparatul video EEG modern a ajuns în spital prin ajutorul Fundației Globalworth, a Clubului Lions Romania și a doctorului Bogdan Florea. Pe parcursul anului 323 de pacienți au avut acces la EEG de înaltă performanță, avem în evidență 130 pacienți prin internare continuă și 98 pacienți prin internare de zi care au fost diagnosticați cu epilepsie.
Despre pacienții cu epilepsie medicul a subliniat, de cele mai multe ori nu boala este cea mai grea pentru ei, ci stigma societății.
”Epilepsia este o boală care se poate trata: 70% din persoanele cu epilepsie pot avea o viață normală, fără crize, și doar 30% pot fi parțial responsivi sau neresponsivi la terapie. Ziua de azi este Purple day, ziua mov, în care ne arătăm solidaritatea cu cei care suferă de epilepsie. Trebuie să știe că nu sunt singuri, suntem aici pentru ai ajuta să treacă peste momentele grele cauzate de boala” – a declarat dr. Ruff Katalin. A mulțumit colegei medic neurolog, dr. Kertész Ibolya Zseni și asistentelor care lucrează în centru pentru munca depusă, care valorifică aparatura modernă.
Crosul de binefacere Run for epilepsy va fi organizat în data de 3 iulie 2022 în Miercurea Ciuc, de către Spitalul Județean de Urgență Miercurea Ciuc, Lions Club Miercurea Ciuc, Asociația Clubul pentru Perfecționarea Neurologilor, Consiliul Județean Harghita, Primăria Miercurea Ciuc și Sport Club Miercurea Ciuc. Lions Club România în cadrul proiectului Epilepsy Challenge a organizat în mai multe orașe din țară acest cros, iar organizația Lions Club din Miercurea Ciuc s-a implicat activ în realizarea Run for Epilepsy în Miercurea Ciuc. Vicepreședintele organizației, Cristinel Glodeanu la conferința de presă a spus, prin activitățile caritative Lions Club a sprijinit cu mai multe ocazii spitalul și va face acest lucru în continuare și prin organizarea Run for Epilepsy. Despre cros a precizat, aceasta va fi un cros de 5 km, necronometrat, cu caracter participativ, pentru creșterea gradului de conștientizare a epilepsiei și reducerea stigmatului public asociat acesteia.
Crosul de binefacere este sprijinit și de Primăria Miercurea Ciuc.
”Alergatul este unul dintre cele mai bune lucruri, unii spun că suntem născuți ca să alergăm, efectele benefice a acestui forme de sport asupra sănătății noastre sunt indiscutabile. Cred că aceasta este principala cauză pentru care alergatul devine centrul a multor evenimente caritative. Primăria Miercurea Ciuc și Running Festival Csíkszereda salută inițiativa Run for Epilepsy și ne face o mare plăcere să fim partenerii evenimentului și să contribuim prin platformele noastre social media la promovare. Totodată așteptăm cu nerăbdare ca în luna iulie să alerge la eveniment și echipa noastră” – a formulat pentru această ocazie Korodi Attila, primarul orașului Miercurea Ciuc.
Be the first to comment