Protocolul științific demarat la Asociația OncoHelp Timișoara a fost publicat într-o revistă medicală de top

Centrul de Oncologie OncoHelp. FOTO Cornel Putan

Primul studiu național “real-World” privind cancerul mamar metastatic hormonodependent, recunoscut la nivel internațional. Protocolul științific demarat la Asociația OncoHelp Timișoara a fost publicat într-o revistă medicală de top

Realizat sub coordonarea dr. Cristina Oprean, medic certificat ESO specialist în cancerul de sân, unul din cei trei membri fondatori ai Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara, timp de 2 ani și 5 luni, studiul a monitorizat evoluția a 350 de paciente cu cancer de sân metastatic hormonodependent. În proiect au mai fost incluse încă cinci centre oncologice din România: două din București, două din Cluj și unul din Iași. Este pentru prima dată când protocolul unui astfel de studiu este validat la nivel internațional.

“Publicarea protocolului într-o revistă internațională de specialitate atestă faptul că metodologia, obiectivele și criteriile clinice aplicate în studiul românesc respectă standardele riguroase ale cercetării medicale. Spre deosebire de studiile clinice clasice, unde sunt incluși doar pacienți care îndeplinesc criterii riguroase de eligibilitate, vârstă, stare generală, lipsa altor boli, studiile de tip real-World reflectă realitatea din spitale și cabinete medicale. În cadrul acestui studiu, au fost incluse paciente cu vârste foarte diferite, cu metastaze localizate în diverse organe, unele cu comorbidități și stări clinice mai puțin stabile, paciente care, de regulă, nu sunt incluse în studiile clinice clasice”, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Cancerul mamar metastatic reprezintă cea mai avansată formă a bolii, în care celulele canceroase s-au răspândit dincolo de ganglionii limfatici axiliari. La nivel european, aproape 30 la sută dintre pacientele cu cancer de sân ajung în această etapă.

În România, statisticile sunt și mai alarmante: aproape 10.000 de cazuri noi sunt diagnosticate anual, iar dintre acestea, un procent însemnat, mai mare decât cel de la nivelul Uniunii Europene, sunt în stadii avansate. În plus, până la 30% dintre pacientele tratate inițial pot dezvolta ulterior metastaze.

“Tratamentul aplicat în cadrul studiului a vizat subtipul HR-pozitiv/HER2-negativ, hormonodependent, care reprezintă cea mai frecventă formă de cancer mamar la nivel mondial. Au fost analizate caracteristici clinice complexe. printre care s-au numărat vârsta pacientei, stadiul bolii la momentul diagnosticării, istoricul tratamentelor oncologice, numărul și localizarea metastazelor, prezența altor afecțiuni cronice și medicația concomitentă. Rezultatele obținute în urma acestui studiu au fost promițătoare”, spune dr. Cristina Oprean, medic primar oncolog Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Tratamentul aplicat în cadrul studiului s-a bazat pe hormonoterapie, împreună cu un medicament țintit – inhibitor de CDK4/6 recomandat în cazul subtipului HR-pozitiv/HER2-negativ. Acest tratament s-a dovedit a fi bine tolerat, chiar și în rândul pacientelor cu un profil medical complex.

Studiul a demonstrat că, în condiții reale de practică medicală, se pot obține rezultate comparabile cu cele din studiile clasice de înregistrare a medicamentelor.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația DRnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe DRnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*