Premieră în România: A fost deschis primul centru gratuit de psihoterapie pentru adulți, seniori, adolescenți și copii 

A fost deschis primul centru gratuit de psihoterapie pentru adulți, seniori, adolescenți și copii

Primul centru de psihoterapie gratuită din România, Centrul Social de Psihoterapie “Together for Humanity”, a fost deschis oficial, în București, fiind complet funcțional pentru a oferi suport psihologic adulților, tinerilor și copiilor din medii vulnerabile și defavorizate din întreaga țară. Centrul are 6 terapeuți voluntari în prezent, dar numărul lor va ajunge la 30 în total în curând, pentru consiliere psihologică atât fizic, cât și online.

Deschis de Asociația Together for Humanity, Centrul Social de Psihoterapie TFH oferă servicii gratuite de psihoterapie individuală și de grup persoanelor care se confruntă cu probleme psiho-emoționale, aflate în dificultate financiară. În primele 24 de ore de la deschidere, centrul a primit 90 de cereri de la persoane vulnerabile din București  și din alte localități din țară, pentru terapie în centru sau online, dar și 80 de cereri de la psihologi și psihoterapeuți și 20 de cereri  de la persoane din diferite arii profesionale diferite (UX/UI, regie/film, administrație, secretariat), venite prin completarea formularului Implică-te acum, de la persoane dornice să se implice pro bono în proiect.

“Nu ne-am așteptat la un interes atât de mare, încă de la primele ore de la deschidere, din partea oamenilor și de o susținere puternică din partea comunității de psihologi și psihoterapeuti din România. Având în vedere că este în creștere numărul de români care se luptă cu probleme psiho-emoționale, ne-am dorit să creăm un centru complet dotat, cu servicii profesionale și cu o echipă solidă de experți, la fel care orice alt cabinet de psihoterapie privat, dar care să asigure gratuit consultațiile psihologice necesare pentru pentru cei mai vulnerabili dintre noi. Conform ultimelor statistici, în România, 1 din 5 persoane este afectată de probleme de sănătate mintală, iar cel puțin 250.000 de români suferă de o boală psihică severă. Mai mult, se estimează că în curând afecțiunile psihice vor fi pe primul loc în ceea ce privește morbiditatea, depășind cancerul și bolile cardiovasculare. Iar prin Centrul Social de Psihoterapie TFH ne propunem să tratăm și să prevenim gratuit în egală măsură intensificarea și apariția daunelor psiho-emoționale pentru tot mai mulți români, care nu au resurse financiare, în condițiile în care costul lunar pentru terapie poate fi de 500-1.000 lei în medie. Vrem să redăm, să restabilim și să creștem șansele de promovare a stării de bunăstare mintală în societatea românească. Ne imaginăm o societate care acordă prioritate sănătății mintale, în care stigmatizarea este eradicată și în care toată lumea are acces la terapie”, declară Răzvan Popa, inițiatorul primului centru gratuit de psihoterapie din țară, fondator și președinte al Asociației Together for Humanity.

300 de persoane pot primi consiliere în centru, de luni până sâmbătă

Aflat într-o zonă centrală a Bucureștiului (Strada Căderea Bastiliei, nr. 17 – zona Piața Romană), primul centru gratuit de psihoterapie din România va avea o echipă de 30 de terapeuți, printre care Diana Vasile, Maria Anghelina, Florinela Rațiu, Ioana Botez, Cele Stojceski – parte din echipa organizatoare, pregătiți să susțină sesiuni de terapie pentru 300 de persoane săptămânal, fizic și online. Centrul are spații dedicate pentru ședințe de terapie individuală pentru adulți, sesiuni de dezvoltare psiho-emoțională pentru copii și sesiuni de terapie de grup, fiind deschis de luni până vineri între orele 9.00 și 18.00 și sâmbătă între 09.00 și 13.00.

Un proiect unic în România, primul centru gratuit de psihoterapie din țară a necesitat o investiție de aproximativ 27.000 euro în dotările spațiilor pentru terapie, susținută din fondurile Asociației Together for Humanity și cu sprijinul Exotique Interiors – Furnizor al Casei Regale a României, care a asigurat mobilarea și amenajarea întregului centru.

În centru, sunt acoperite toate ariile de terapie pentru toate categoriile de vârstă, printre care depresia, stresul și anxietatea, traumele din copilărie, violența domestică, abuzul de natură

fizică, sexuală și emoțională, bullying-ul la copii, probleme de învățare sau adaptare la școală și orice alte probleme psiho-emoționale.

Următorul centru gratuit de psihoterapie ar putea fi deschis în Timișoara

“Cu ajutorul echipei noastre de specialiști, putem trata cazuri complexe. Ideea de a apela la un psihoterapeut sau psiholog începe și în România să devină un lucru normal, un obicei pentru tot mai mulți oameni, crescând cu mare viteză această nevoie acută de rezolvare a problemelor prin terapie. Însă, din păcate, sistemul public de sănătate nu acoperă nici pe departe această nevoie, lăsând un gol uriaș în ceea ce pentru noi reprezintă un segment atât de important, cei mai vulnerabili dintre noi. Din acest motiv, vrem să deschidem centre gratuite de psihoterapie și în alte orașe din țară și avem în vedere ca următorul centru să fie în Timișoara în viitorul apropiat”, declară Răzvan Popa, fondatorul Centrului Social de Psihoterapie TFH.

Pentru susținerea continuă a Centrului Social de Psihoterapie TFH și pentru deschiderea de noi centre gratuite în România, asociația are nevoie de sprijin financiar și voluntari pentru o serie de activități. Companiile și persoanele fizice care doresc să se implice pot face donații direct pe website-ul centrului, la secțiunea “Donează”, completând formularul Implică-te acum, sau pot redirecționa impozitul anual pe profit sau venit.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*