Peste 1000 de pacienți cu pneumonie internați în acest an in Spitalul de Boli Infecțioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș. Semnal de alarma tras de medicii pneumologi de Ziua Mondială de luptă Împotriva Pneumoniei

FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

Este o problemă majoră de sănătate publică, afectând mii de oameni în fiecare an. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, peste 2,8 milioane de decese ale copiilor sub 5 ani sunt cauzate anual de această boală. Este a 8 cauză de deces la nivel mondial. Vorbim despre pneumonie, o formă de infecție respiratorie acută care este provocată cel mai frecvent de bacterii sau virusuri și, mai rar, de fungi, dar care poate fi prevenită.

Este o boală gravă, ce poate afecta oameni de orice vârstă. Este însă mai frecventă și mai periculoasă la copiii mici, persoanele de peste 65 ani și pacienții cu alte afecțiuni medicale, boli cardiace, diabet ori boli cronice respiratorii, putând, în formele grave, să ducă chiar la deces.

„Un diagnostic rapid și precis al pneumoniei este esențial pentru a începe tratamentul la timp și pentru a preveni complicațiile. Imagistica medicală joacă un rol crucial în confirmarea diagnosticului. Cu cât este identificată și tratată mai devreme, cu atât șansele de recuperare ale pacientului sunt mai mari. Dar ignorarea tratamentului sau tratarea inadecvată a pneumoniei poate duce la complicații grave. Și trebuie spus că pneumonia este prima dintre cauzele infecțioase de deces”, precizează dr. Ionela Iovan – medic primar pneumolog – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Printre simptomele pneumoniei se numără febra, frisoanele, dificultățile de respirație, durerile în piept, ritmul accelerat al inimii și al respirației, greața, vărsăturile, diareea și tusea care produce adesea o spută verde sau galbenă.

Diagnosticul de pneumonie este confirmat cu ajutorul unei radiografii toracice.

Principiul de tratament este acela de a limita infecția și a preveni complicațiile. În absența unui tratament corespunzător, pot apărea complicații, printre care se numără: pleurezia parapneumonică (apă la plămâni), abcesul pulmonar, bacteriemia, o complicație gravă care duce la extinderea infecției prin sânge spre alte organe, dar și insuficiența respiratorie acută, ce poate necesita ventilație mecanică, exacerbarea (agravarea unor afecțiuni cronice, BPOC sau insuficiența cardiacă cronică) și chiar sindromul de detresă respiratorie acută, care necesită internarea de urgență într-o secție ATI.

“Din păcate, ne lovim din ce în ce mai mult de o creștere a rezistenței la antibiotice, medicație folosită de obicei în tratamentul pneumoniei. Prescrierea excesivă de antibiotice pentru infecțiile virale din ultimii ani, dar și automedicația au dus la creșterea rezistenței la aceste medicamente, ceea ce face ca uneori să nu mai avem soluții. Și atunci ne întoarcem la origini și spunem că prevenția este prima armă și trebuie să o folosim cât mai mult. Și aici vorbim de vaccin pneumococic, vaccin antigripal, controlul afecțiunilor cronice, cum sunt astmul, insuficiența cardiacă, dar și evitarea fumatului și igiena mâinilor”, spune dr. Ionela Iovan – medic primar pneumolog – Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

În 2009, Organizația Mondială a Sănătății a stabilit data de 12 noiembrie drept Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei. În acest an, sloganul este „Susținem lupta pentru oprirea pneumoniei”.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*