Perioada sărbătorilor poate accentua depresia. În România, una din cinci persoane suferă de depresie, iar incidența acestei afecțiuni este în creștere

Spitalul CF Timișoara. FOTO Spitalul CF Timișoara

Depresia este una din cele mai frecvente tulburări de sănătate mintală. Boala afectează aproape 5% din populația României. Afecțiunea este nu de puține ori însoțită de anxietate.

Statisticile arată că depresia afectează în special persoanele tinere. Un procent ridicat din populația tânără se confruntă cu simptome ale depresiei. Aceasta subliniază gravitatea acestei afecțiuni în România.

„Principalele manifestări ale depresiei sunt starea depresivă, o tristețe profundă, apăsătoare, ce apare de la primele ore ale dimineții și se accentuează în a doua parte a zilei. Aceasta are o durată de minim 2 săptămâni. Apoi, avem fatigabilitatea, o stare de oboseală intensă, care uneori ține persoana în pat, afectându-i semnificativ funcționalitatea zilnică. O altă manifestare este anhedonia, incapacitatea de a simți plăcere în activități care în mod normal ar aduce plăcere. Adică, spre exemplu, dacă un microbist nu mai este atras de niciun aspect al fotbalului, treptat sau dintr-o dată.

Mai pot apărea, desigur, ca urmare a acestora, retragerea socială, persoana devine retrasă, vorbește mai lent, cu un ton scăzut, își restrânge sfera de activități, nu mai face aceleași lucruri pe care le făcea cu ușurință înainte, se simte incapabilă ori inutilă. Nu în ultimul rând, vorbim de inapartenență, simte că nu aparține familiei, grupului de prieteni, echipei în care activează. Deseori apar tulburări de somn și de apetit alimentar sau sexual care au un impact puternic asupra persoanei”, spune Carina Dragu – medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timișoara.

Diagnosticul poate fi sugerat de medicul de familie sau de către psiholog, apoi confirmat de medicul psihiatru.

„Tratamentul poate fi medicamentos și psihoterapeutic. De cele mai multe ori, combinația acestora are rezultatele cele mai bune și rapide. Este important să subliniem că tratamentul pentru depresie poate varia în funcție de fiecare individ, de aceea este necesară o abordare personalizată. În perioada de sărbători, depresia se poate accentua, mai ales la cei ce locuiesc singuri, nu au prieteni, sunt izolați geografic sau emoțional”, spune Carina Dragu – medic primar psihiatru Spitalul Clinic CF Timișoara.

În cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara funcționează un cabinet de psihiatrie. Consultul este gratuit în baza unei trimiteri de la medicul de familie.

 

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*