Organizația Salvați Copiii România, cu sprijinul MSD, pune la dispoziție două mașini medicale echipate complet și două ecografe mobile în valoare de 185.000 de Euro pentru asistarea medicală a refugiaților ucraineni din Republica Moldova

FOTO Salvați Copiii

România și Republica Moldova sunt țări aflate în prima linie a asistenței umanitare pentru refugiații ucraineni. Raportat la numărul de locuitori, Republica Moldova este țara din regiune ce găzduieşte cei mai mulţi refugiaţi, peste 90.000 din cele circa 600.000 de persoane care au intrat în țară de la începutul războiului din Ucraina, alegând să rămână pe teritoriul național moldovean, dintre care 42.637 sunt copii. Războiul din Ucraina a perturbat grav accesul la îngrijirile de sănătate de care au nevoie în mod normal femeile însărcinate și nou-născuții. Este vorba de riscuri crescute de deces matern și neonatal, de îmbolnăviri și complicații, ce pot surveni în timpul sarcinii sau la naștere, dar și de un risc crescut de pierdere a sarcinii. În acest context, Organizația Salvați Copiii România a pus la dispoziție două mașini medicale echipate complet și două ecografe mobile în valoare de 185.000 de Euro către Asociația Sănătate pentru Tineri din Chișinău, în vederea întăririi capacității rețelei de specialiști Youth Klinic (centre de sănătate prietenoase tinerilor) de a furniza servicii medicale și psiho-sociale prin servicii mobile.

Proiectul “Intervenție de urgență în sprijinul femeilor însărcinate refugiate și copiilor din Ucraina”, implementat printr-un nou grant MSD for Mothers, vizează  circa 70.000 de femei însărcinate, mame și copii ucraineni ce au găsit refugiu sau doar tranzitează România și Republica Moldova, precum și tinerii vulnerabili din mediul rural din cele două țări.

În 3 noiembrie, în cadrul evenimentului de lansare a serviciilor medicale și psiho-sociale mobile Youth Klinic, autoritățile din Republica Moldova alături de reprezentanții Organizației Salvați Copiii și Asociației Sănătate pentru Tineri din Chișinău au dezbătut importanța dezvoltării serviciilor mobile în garantarea accesului la servicii medicale mobile pentru populația vulnerabilă.

“Numărul nașterilor premature a crescut în Ucraina, din cauza accesului îngreunat la control medical și medicamente și expunerii unor condiții precare de viață. Anxietatea, de asemenea, afectează grav sarcina. Mamele și nou-născuții au nevoie de asistență umanitară urgentă și este una dintre prioritățile noastre”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv, Salvați Copiii România.

Cele două mașini medicale puse la dispoziția specialiștilor Youth Klinic din Moldova valorează 185.000 de Euro și sunt echipate complet cu următoarele dotări: ecograf mobil cu 2 sonde – transvaginală și abdominală, măsuță cu roți pentru ecograf, scaun ginecologic și pediatric, mobilier de birou, chiuvetă, panou electric. Unitățile medicale mobile vor asigura un cadru sigur și profesionist în care specialiștii vor putea furniza servicii complexe medicale și psiho-sociale adaptate nevoilor pentru un număr cât mai mare de persoane vulnerabile.

“Suntem foarte recunoscători partenerilor noștri de la Salvați Copiii România și MSD for Mothers care au venit în această perioadă complicată cu cele două mașini medicale echipate pentru a ajuta echipele multidisciplinare (medici, psihologi, asistenți sociali) ale Centrelor din rețeaua Youth Klinic pentru a putea ajunge cu serviciile la tinerii în stare de vulnerabilitate sporită, cum ar fi cei din mediul rural – mamele adolescente, tineri refugiați etc. Menționăm că  aceste mașini  vin să ne ajute să implementăm prevederile cadrului normativ al Ministerului Sănătății ce vizează dezvoltarea serviciilor de sănătate mobile prietenoase tinerilor în context de criză. Sperăm că  rezultatele pilotării acestor 2 prime YK Mobile vor aduce argumente convingătoare ca serviciile mobile să se extindă și să devină o practică durabilă în toate cele 41 de centre din rețeaua Youth Klinic din Moldova”,  a menționat Dr. Galina Leșco, Președinte Asociația Sănătate pentru Tineri Chișinău.

Intervenția este dezvoltată în jurul a trei piloni principali, oferind acces în regim de urgență, coordonat și eficace la servicii de asistență de sănătate și socială pentru femeile vulnerabile și copiii lor:

  1. Facilitarea accesului la serviciile de îngrijire a sănătății materno-infantile prin intermediul unităților medicale mobile. Experiența de până acum a Organizației Salvați Copiii și Sănătate pentru Tineri a evidențiat necesitatea acordării de servicii medicale mobile gravidelor, mamelor și copiilor, împreună cu servicii de consiliere medicală, socială și psihologică de specialitate.

Este nevoie de intervenție prin echipamente medicale mobile astfel încât echipele mixte de specialiști locali să ofere servicii socio-medicale integrate și să poată monitoriza un număr cât mai mare de femei gravide, mame și copii.

  1. Oferirea de servicii de asistență medicală și socială integrată și suport relevant prin intermediul echipelor multidisciplinare. În cadrul proiectului sunt furnizate servicii de consiliere și informare – centrate pe nevoi și adaptate cultural – cu privire la aspecte relevante pentru beneficiari.
  2. Consolidarea capacității rețelei de experți locali de a oferi servicii socio-medicale integrate pentru refugiați în vederea maximizării eficacității intervențiilor la care iau parte.

„În contextul curent, prioritizarea sănătății mamei și copilului, precum și consolidarea accesului inclusiv al segmentelor populaționale vulnerabile la serviciile de sănătate esențiale sunt mai stringente ca niciodată. Serviciile de sănătate a reproducerii și sănătate maternă dețin un rol cheie în menținerea progresului în reducerea mortalității materne din anii anteriori pandemiei, progres înregistrat prin eforturi conjugate semnificative și lăudabile. Ne bucurăm să putem colabora în cadrul programului MSD for Mothers cu actori importanți pe plan național, cu autorități, societatea civilă, profesioniști din domeniul sănătății și mediul academic și să lucrăm împreună pentru a identifica noi soluții menite să reducă disparitățile în acoperirea serviciilor de asistență medicală pentru femeile însărcinate”, a declarat Gabriela Trifon, Communications & CSR Manager, MSD Romania & Social Business Innovation EUCAN.

Sprijinul Salvați Copiii acordat refugiaților din Ucraina:

De la declanșarea acestui război până în prezent, Salvați Copiii a oferit pentru 202.165 de persoane, dintre care 111.368 de copii ucraineni și 90.797 de adulți, alimente de bază, produse de igienă, îmbrăcăminte, pături și alte produse de imediat ajutor, suport emoțional, traducere și consiliere informațională – materiale de informare în limba ucraineană.

Organizația Salvați Copiii și-a extins intervenția și în Republica Moldova și a organizat două transporturi umanitare cu 505.200 de produse pentru 42.000 de bebeluși, copii de vârstă mică și mame din Ucraina. Primul transport umanitar, cu scutece de unică folosință, șervețele umede biodegradabile pentru bebeluși și absorbante, a plecat în 12 aprilie, din București, având ca destinație Chișinău, iar cel de-al doilea transport a ajuns în Republica Moldova în data de 16 mai. Produsele au fost distribuite în cele 100 de centre pentru refugiați, gestionate de către Ministerul Muncii și Protecției Sociale din Moldova.

Mai mult, la începutul anului școlar am susținut toți copiii refugiați înscriși în sistemul de învățământ din Republica Moldova cu ghiozdane echipate cu rechizite. De asemenea, sponsorizăm Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului din Moldova CIDDC pentru derularea de activități pentru specialiștii în educație în vederea integrării școlare a 1.600 de copii și crearea Consiliului Consultativ al Copiilor în colaborare cu Avocatul Copilului din Republica Moldova.

De la declanșarea crizei umanitare, Organizația Salvați Copiii a investit în total 518.000 Euro pentru sprijinul socio-medical și integrarea școlară a copiilor refugiați în Republica Moldova, creând parteneriate solide cu Ministerul Sănătății Republicii Moldova, Ministerul Muncii și Protecției Sociale Republicii Moldova, Avocatul Copilului, Primăria Chișinău, Asociația Sănătate pentru Tineri, Centrul de Informare Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC).

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate, în vederea integrării lor sociale și educaționale. În cei 27 de ani de activitate în domeniul azilului, peste 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional, în cele 5 centre regionale (București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*