Operație în premieră la Spitalul Rocordis Timișoara. Medicii au salvat viața unei paciente în vârsta de 75 de ani care suferea de stenoză aortică

Operație în premieră la Spitalul Rocordis Timișoara. FOTO Rocordis

Este prima operație pe cord deschis realizată în singurul spital privat de chirurgie cardiovasculară și cardiologie din vestul de țării. Echipa Rocordis, condusă de medicul Adrian Ursulescu, director adjunct al Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Robert Bosch Stuttgart, a folosit o procedura de înlocuire a valvei aortice. Intervenția chirurgicală, deși este una clasică, a fost una deosebit de riscantă din cauza vârstei înaintate a pacientei, dar și a comorbidităților pe care aceasta le avea. Echipa operatorie a fost una complexă, din „heart team” făcând parte medici chirurgi, cardiologi și anesteziști.

În cazul stenozei aortice, valva aortică se îngustează și reduce ori blochează de multe ori o parte din debitul sanguin trimis de inimă către corp prin intermediul aortei. Stenozarea valvei aortice determină apariția simptomatologiei de insuficientă cardiacă, cu risc vital pentru bolnav. În timpul operației a fost înlocuita valva aortică cu una artificială, protetică.

„Pentru pacientă, intervenția chirurgicală a însemnat ultima șansa, ultima alternativă în ceea ce privește tratamentul bolii de care suferea. Femeia în vârsta de 75 de ani a necesitat o pregătire preoperatorie deosebit de complexă, pentru a minimiza riscurile și pentru a asigura succesul operației. Intervenția chirurgicală a durat aproape 4 ore. În timpul operației s-a lucrat cu o pompă de circulație extracorporeala prin care funcțiile inimii au fost preluate de acest dispozitiv. Vreau să mulțumesc întregii echipe care a participat la acesta operație și care a colaborat foarte bine în timpul intervenției chirurgicale”, spune dr. Adrian Ursulescu – medic primar chirurgie cardiacă.

Intervenția chirurgicală a avut loc într-o sala de operații hibridă, în care echipamentul medical este adaptat pentru a permite atât intervenții chirurgicale deschise, cum ar fi bypass-ul coronarian sau înlocuirea valvulară, cât și proceduri minim invazive, cum ar fi angioplastia coronariană sau implantarea stenturilor.

„Imediat după intervenția pe cord deschis, pacienta a fost transferată în salonul de Terapie Intensivă, situat lângă sala de operații, iar apoi pe secția de recuperare. Trebuie să spun că accesul direct din salonul ATI în sala de intervenții chirurgicale este deosebit de important pentru a reduce timpii de reacție în cazul apariției unei complicații”, spune dr. Adrian Ursulescu – medic primar chirurgie cardiacă.

De altfel, Spitalul Rocordis Timișoara include un sistem integrat de diagnostic și tratament al bolilor cardiace, în care pot fi tratate toate afecțiunile inimii și ale vaselor de sânge. Unitatea sanitară are 4 săli de operații, o unitate de Terapie Intensivă cu 6 paturi și mai multe saloane pentru pacienți, care numără 32 de paturi. În cadrul spitalului, funcționează un departament de cardiologie, un compartiment de electrofiziologie cardiacă, un compartiment de cardiologie intervențională, un departament de chirurgie cardiovasculară și o unitate de terapie intensivă cardiologică, fiind, practic, acoperite toate disciplinele legate de diagnosticul și tratamentul inimii și al vaselor de sânge.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*