Operație complexă realizată de o echipă de specialiști în chirurgie de la Institutul Marius Nasta din București și Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

Intervenția chirurgicală, care a fost realizată în Centrul de Chirurgie Toracică de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoară, a fost prima în care s-a folosit o metodă hibridă, care a combinat chirurgia video asistată, efectuată cu ajutorul unui toracoscop, cu chirurgia clasică, toracotomia convențională.

“A fost o tumoră de lob inferior drept, fără alte evenimente oncologice premergătoare. Am făcut o intervenție hibridă, în sensul în care curățarea plămânului de toate aderențele sale și, respectiv, clamparea și suturarea mecanică a venei pulmonare au fost făcute video asistat. Dar, apoi, nemaiavând scizură și fiind un plămân monobloc, a fost necesar să schimbăm puțin intervenția și să o transformăm într-o intervenție clasică, astfel încât să putem să vedem artera, apoi bronșia și să putem lucra mai departe”, spune SL. dr. Cristian Paleru, medic primar chirurgie toracică Institutul Marius Nasta București.

Toracoscopul este acel instrument dotat cu cameră video care permite obținerea unei imagini foarte bune, cu o claritate ridicată și cu posibilitatea unei vizionări de 360 de grade în zona de lucru toracică. Folosirea acestui instrument presupune incizii de mici dimensiuni la nivelul toracelui, pe unde sunt introduse atât instrumentele folosite în cadrul intervenției chirurgicale, cât și camera video.

“Încercăm să dezvoltăm acest tip de rezecții pulmonare reglate strict toracoscopic, care aduc un beneficiu major pacienților cu cancer bronhopulmonar. Sunt de viitor aceste intervenții chirurgicale datorită faptului că recuperarea post operatorie este mult mai rapidă, iar timpul de spitalizare a pacientului este mult redus comparativ cu intervențiile chirurgicale deschise, clasice”, spune dr. Alin Nicola – medic specialist coordonator Compartiment Chirurgie Toracică Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

“Având în vedere beneficiile chirurgiei minim invazive, adică o recuperare bună, o calitate bună a actului operator, o vizibilitate mai bună, dorim să utilizăm acest tip de chirurgie la cât mai mulți pacienți care ni se vor adresa. Chiar să realizăm intervenții chirurgicale majore prin utilizarea toracoscopului. Sunt niște intervenții chirurgicale complexe care necesită, însă, o pregătire atentă. Folosirea toracoscopului ne ajută la o calitate mai bună a imaginii, la o disecție mai bună și o acuratețe mai mare a întregului câmp operator. Deci, fără dar și poate, chirurgia minim invazivă ne ajută mult mai mult, iar pe viitor ne dorim să fie de bază în această clinică”, spune dr. Tudor Mateescu – medic specialist Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

În ultimele luni în cadrul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara au avut loc mai multe intervenții  efectuate cu ajutorul toracoscopului, dar este pentru prima oară când acest tip de chirurgie s-a folosit împreună cu metoda clasică la realizarea unei lobectomii.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*