OMS: 514 milioane de copii suferă de carii dentare ale dinților primari

Clinică Trident. FOTO MPR Agency

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, 3.5 miliarde de oameni se confruntă cu probleme dentare. În ceea ce-i privește pe cei mici, 50% dintre aceștia nu respectă normele de igienă orală, astfel încât 514 milioane de copii suferă de carii dentare ale dinților primari.

În acest context, metodele de prevenție, cum ar fi sigilarea dentară și fluorizarea dentară, devin tot mai importante în menținerea sănătății orale a copiilor. Cele două manopere, alături de periajul profesional, sunt metode folosite pentru a preveni apariția cariilor dentare atât pe dinții temporari cât și pe dinții permanenți.

Sigilarea și fluorizarea dentară scad riscul de apariție a cariilor cu până la 80%

Potrivit dr. Ela Oprea, medic specialist Pedodonție în cadrul Clinicilor Trident, prin realizarea intervențiilor de sigilare și fluorizare dentară, riscul de dezvoltare a cariilor dentare scade cu până la 80%. Mai mult decât atât, aceste manopere scad sensibilitatea dentară, atribut important pentru pacienții purtători de aparate dentare. Nu în ultimul rând, cele două intervenții au beneficii majore pentru pacienții cu structuri dentare deficitare, smalț fragil sau displazii de smalț.

Ce este sigilarea dentară?

„În timpul efectuării manoperei de sigilare a dinților se aplică pe suprafața ocluzală – suprafața cu care mestecăm alimentele de la nivelul molarilor și premolarilor – un strat subțire de material de sigilare special conceput pentru acest tip de intervenție. Aceste materiale eliberează constant în timp o cantitate mică de fluor, ceea ce duce la o creștere a rezistenței smalțului în zona pe care este aplicată sigilarea. Sigilările dentare pot rezista o perioadă lungă de timp dacă sunt corect realizate și dacă pacientul nu prezintă obiceiuri vicioase precum ronțăitul unor alimente foarte dure. Starea sigilărilor se verifică de fiecare dată în timpul controlului periodic la stomatolog,” afirmă dr. Ela Oprea.

Ce implică procesul de fluorizare a dinților?

Fluorizarea dinților constă în aplicarea pe smalțul dentar, primul strat al dintelui și cel mai rezistent, de soluții, geluri, varnishuri sau lacuri ce conțin o cantitate mare de fluor. Această substanță ajută la refacerea structurii smalțului iar acesta devine mai puternic, mai rezistent în fața atacurilor acide din timpul meselor și gustărilor, moment în care PH-ul din cavitatea orală devine acid. Aceste substanțe se aplică controlat, în cabinetul dentar, în mai multe ședințe, în funcție de gradul de demineralizare dentară al fiecărui pacient, la indicația medicului stomatolog. Pentru a menține acest rezultat se recomandă folosirea pastelor de dinți pentru uz zilnic ce conțin fluor sau alte substanțe care ajută la refacerea smalțului afectat de carii incipiente necavitare,” adaugă dr. Ela Oprea.

Cum poate fi îmbunătățită igiena orală a copiilor?

Potrivit specialistei Clinicilor Trident, se recomandă efectuarea periajului dentar de două ori pe zi, dimineața și seara, cu periuțe dentare potrivite vârstei copilului, din momentul apariției primilor dinți de lapte (6-10 luni).

„După vârsta de 3 ani, sub supravegherea unui adult, se recomandă folosirea periuțelor electrice special concepute pentru copii. Periajul dentar trebuie să fie verificat și completat de către adultul care supraveghează copilul până când cel mic execută un periaj corect și complet (ideal, până la vârsta de 8-9 ani). Pe lângă periajul dentar se recomandă folosirea aței dentare sau a dușului bucal zilnic, precum și a apelor de gură. Acestor indicații li se adaugă recomandarea de a merge periodic la medicul pedodont pentru control și igienizare dentară, din trei în trei luni, pentru a preveni sau a ține sub control eventualele probleme dentare,” afirmă dr. Ela Oprea.

Despre Clinicile Trident

Clinicile TRIDENT reprezintă, din 2003, unul dintre cele mai mari centre stomatologice din România și primul care a introdus conceptul de medici supraspecializați pe etape specifice de tratament. Centrul dispune de trei clinici, în Cotroceni și Herăstrău, oferind servicii ca implantologie, chirurgie oromaxilo-facială, cosmetică dentară, endodonție, pedodonție, parodontologie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*