O treime dintre gravidele din România afirmă că nu au făcut analizele recomandate în sarcină

FOTO Salvați Copiii

Peste 40% din decesele sub un an înregistrate în România, în 2021, au provenit de la copii care au avut la naștere o greutate mică sau/şi o vârstă de gestație sub 36 de săptămâni, multe dintre aceste decese putând fi prevenite dacă mama ar fi beneficiat de control medical în sarcină. Totuși, o treime dintre gravidele din România afirmă că nu au făcut analizele recomandate în sarcină, arată datele unei cercetări Salvați Copiii. Specialiștii Organizației Salvați Copiii Filiala Mureș, alături de medici voluntari din cadrul Asociației Caravana cu Medici Filiala Brașov, au ajuns în comuna Mica, pentru a oferi servicii medicale la nivel local pentru mame, gravide și gravide minore.

În spațiile puse la dispoziție de Primăria Comunei Mica, fetele și femeile vulnerabile din comunitate au fost consultate gratuit și au beneficiat de recoltări, ecografii transvaginale, ecografii abdominale, ecografii de sân și sesiuni de informare cu privire la sănătatea în timpul sarcinii și îngrijirea nou-născutului.

Acțiunea are loc în cadrul proiectului „Sănătate pentru fiecare comunitate – Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale”, derulat cu sprijinul PENNY, parte a programului național Salvați Copiii de reducere a mortalității infantile.

Comuna Mica este încadrată în rândul zonelor rurale marginalizate, conform Atlasului zonelor rurale marginalizate, cu marginalizare peste medie. Cea mai mare parte a populației din comună a absolvit cel mult gimnaziul, își câștigă existența din agricultură și locuiește în condiții precare în locuințe supraaglomerate. Controlul gravidelor în timpul sarcinii este foarte scăzut din cauza accesului limitat al fetelor și femeilor la servicii medicale.

„Gravidele din comunitățile vulnerabile se confruntă cu discriminare și cu un acces limitat la servicii medicale. Această situație pune în pericol atât sănătatea lor, cât și cea a nou-născutului. Este extrem de important să ne implicăm în aceste comunități și să dezvoltăm politici publice coerente, care să reducă discrepanțele existente”, a explicat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.

Caravana de control pentru fetele și femeile din zonele rurale ținteşte un număr de aproximativ 2.000 de fete și femei vulnerabile din zonele rurale defavorizate din 2 județe din România: Timiș și Mureș.

Printre obiectivele intervenției se numără:

îmbunătățirea stării de sănătate pentru fete și femei în timpul sarcinii și reducerea cazurilor de mortalitate infantilă;

sprijin material, prin oferirea unui kit de îngrijire pentru mamă și copil participantelor la caravanele medicale;

crearea de parteneriate cu instituțiile relevante la nivel local și național pentru găsirea de soluții în vederea asigurării accesului la servicii socio-medicale de calitate pentru gravidele din zonele rurale defavorizate și prevenirii sarcinilor timpurii.

„Deși putem să ajutăm doar un număr limitat de femei vulnerabile, cu fiecare comună vizitată de caravana medicală, suntem mai încrezători în proiectul nostru. Cu siguranță, fiecare analiză și discuție cu un medic ajută foarte mult la dezvoltarea întregii comunități. Ne bucurăm și suntem mândri să facem echipă cu organizația Salvați Copiii”, a declarat Monica Coman, Marketing Team Leader – Advertising, PENNY România.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*