Numărul sarcinilor nemonitorizate medical a crescut dramatic în ultimii trei ani, mult mai ridicat în cazul gravidelor adolescente

FOTO Salvați Copiii

Sarcina nemonitorizată corespunzător este una dintre cauzele majore care duc la complicații materne și fetale: din datele statistice existente, la nivel național, 30 din 100 de femei gravide nu au nicio vizită medicală pe parcursul sarcinii. Numai în cadrul Spitalului Universitar de Urgență București (SUUB), 11% dintre pacientele care au născut în Clinica Obstetrică – Ginecologie din cadrul SUUB în ultimii cinci ani au avut sarcini nemonitorizate, procent care a crescut semnificativ pe parcursul ultimilor ani: dacă în 2018 a fost înregistrat un procent de 6.3% de sarcini neinvestigate, acesta s-a dublat pe parcursul anilor de pandemie: în 2020 au fost 12% sarcini neinvestigate, dintre gravidele care au născut, iar în următorii doi ani, procentul a crescut la 14%. În rândul gravidelor cu vârsta sub 19 ani, paciente adolescente, acest procent ajunge și până la 65% în unele centre. Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra necesității accesului la servicii medicale pentru toate gravidele și dotează maternitatea SUUB cu echipamente medicale de ultimă generație,  în valoare de 178.500 euro, necesare secțiilor Obstetrică – Ginecologie și Neonatologie.

La nivel mondial, o femeie moare la fiecare două minute din cauza sarcinii sau a nașterii. Ultimele date statistice arată că numărul deceselor materne în România a fost în continuă scădere în ultimii 20 de ani, însă, conform INS, a existat o creștere semnificativă a mortalității materne în anul 2021 (28.2 la 100.000 născuţi vii), comparativ cu anul 2020 (15.9 la 100.000 născuţi vii). Rata din anul 2021 a fost datorată în mare parte cauzelor indirecte de deces matern (19.4 la 100.000 născuți vii), respectiv patologiilor non-obstetricale,  dar cu impact asupra mamei și sarcinii. Această perioadă corespunde apogeului perioadei de pandemie Covid 19.

Potrivit definiției, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) şi post-abortum 30 de zile.

O problemă suplimentară este ridicată de gravidele care s-au refugiat din Ucraina și care, din punct de vedere profesional, se încadrează în categoria de sarcini cu risc crescut: majoritatea pacientelor, dintre cele peste 50 care au fost consultate în cadrul ambulatoriului integrat SUUB și în Clinica Obstetrică- Ginecologie din cadrul SUUB, au ajuns în România fără acte medicale care să ateste parcursul normal al sarcinii și au nevoie de consultații și analize complexe.

Printre echipamentele medicale donate de Salvați Copiii România se numără și un ecograf performant, o investigație care poate fi salvatoare pentru mamă și pentru făt.

Scopul ecografiei în sarcină este identificarea unor complicații precoce, precum suspiciunea unei sarcini extrauterine sau a unui risc de avort spontan, identificarea unor riscuri asociate cu prognostic matern și fetal nefavorabil. Pe lângă importanța diagnosticului precoce în conduita terapeutică specifică unei sarcini, există malformații fetale pentru care intervențiile neonatale precoce sunt salvatoare.

„Ecograful primit astăzi se adaugă echipamentelor existente și justifică suplimentarea acestora prin numărul mare de evaluări ultrasonografice efectuate și prin utilitatea existenței unei aparaturi moderne de evaluare concordante cu progresul știintific actual. Volumul mare de lucru justifică necesitatea suplimentării aparaturii, iar Spitalul Universitar dispune de spațiu adecvat de lucru, cât și de un număr de 30 de medici cu competență în ecografie ginecologică și obstetricală. Ecografia reprezintă un instrument de bază în urmărirea unei sarcini, fiind sigur și fără efecte adverse. Monitorizarea și diagnosticul prenatal cu acuratețe sunt pilonul de bază în obținerea unui prognostic favorabil atât pentru mamă, cât și pentru copilul ei nenăscut”, a declarat Prof. Univ. Dr. Monica Cîrstoiu, șef Clinica Obstetrică- Ginecologie din cadrul SUUB.

Secția de neonatologie a spitalului deține un compartiment de Prematuri și de Terapie Intensivă Neonatală, unde sunt îngrijiți anual mulți nou-născuți prematuri cu vârste de gestație și greutăți foarte mici, uneori la limita supraviețuirii (23-24 săptămâni de gestație și sub 1000 g).

Doctorul Adriana Dan, șeful Secției de Neonatologie, a declarat: „Terapia intensivă neonatală nu înseamnă doar suport respirator și cardio-circulator, ci și furnizarea de energie și nutrienți de calitate și în cantitate adecvată pentru un organism atât de fragil și afectat cum este prematurul mic și nou-născutul bolnav. Nutriția parenterală este o intervenție terapeutică la fel de importantă pentru evoluția și prognosticul pe termen lung al celor mici și implică precizie și siguranță. Noul aparat de mixare a soluțiilor donat de Salvați Copiii ne este foarte util și cu ajutorul lui vom putea  automatiza întregul proces, aceasta însemnând o scurtare a timpului de execuție, evitarea erorii umane, reducerea la maximum a riscului de contaminare bacteriană datorită lucrului într-un mediu steril și, deci, în mod cert o creștere a standardului de calitate în nutriția neonatală”.

Până în prezent, Salvați Copiii România a dotat maternitatea din cadrul SUUB cu echipamente medicale performante, în valoare totală de 300.685 euro :

Trei Ventilatoare neonatale

Un ventilator de transport

Un incubator de transport

Două incubatoare

Două monitoare de funcții vitale

Electrocardiograf

Ecograf performant

Dispozitiv UNIQUE+CFM pentru monitorizare continuă cu EEG & Sistem hipotermie controlată.

„Astfel de evenimente marchează profesionalismul și consecvența Salvați Copiii România și este un exemplu de bună practică al acestei organizații. Susțin această organizație din 2002 și am încredere în activitățile derulate cu seriozitate de Salvați Copiii. Însă organizațiile nu pot să preia atribuțiile și responsabilitățile pe care le au autoritățile publice. Anul trecut 80 de spitale au beneficiat de programele de dotare a spitalelor derulate de Ministerul Sănătății. Anul trecut am cumpărat 200 de incubatoare, unele dintre ele au ajuns și la secția de neonatologie a Spitalului Universitar de Urgență București. Decalajul României s-a redus față de media Uniunii Europene, este un progres, este important să vedem că am plecat de la rata mortalității infantile de  10‰  și am ajuns la jumătate. Un element important pentru reducerea mortalității infantile este educația pentru sănătate, putem face educație contraceptivă astfel încât sarcinile nedorite să fie mai puține în rândul minorelor. Mulțumesc Salvați Copiii România pentru ceea ce Ministerul Sănătății va aprecia întotdeauna, profesionalismul de care dă dovadă această organizație, care în mod consecvent contribuie la îngrijirea copiilor din România”, a afirmat Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila.

„Sănătatea mamei și a copilului reprezintă cheia oricărui sistem de sănătate. Cunoaștem deficiențele din sistemul de sănătate românesc și statisticile nefaste legate de sănătatea mamei și a copilului. Disponibilitatea aparaturii medicale joacă un rol important. Îmbunătățirea continuă a infrastructurii medicale și accesibilitatea sunt elemente fundamentale ale unui sistem de sănătate durabil care asigură eficiență și calitate pentru mame și nou-născuți. Este nevoie de o planificare riguroasă a personalului medical în sănătate, cu o distribuție geografică echitabilă și măsuri de retenție a colegilor mai tineri. Implicarea societății civile este binevenită pentru a răspunde provocărilor din sănătate și trebuie dublată de responsabilitatea instituțională și parteneriatul durabil între cei 2 actori. Implicarea Organizației  Salvați Copiii are rezultate remarcabile și contribuie la reducerea mortalității infantile în România. Ne dorim pentru copii să aibă îngrijire optimă încă din prima clipă de viață și avem nevoie de cât mai multe astfel de exemple”, a completat Dr. Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial, Departamentul Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*