Misiune dificilă a medicilor din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş pentru salvarea mâinii unui copil de 1,7 ani

Intervenție chirurgicală. FOTO pixabay
Intervenție chirurgicală. FOTO pixabay

O echipă mixtă de medici din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş –chirurgie plastică, chirurgie pediatrică şi ATI pediatrie – coordonată de Dr. Dorin Dorobanţu, şeful Compartimentului Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă, au încercat păstrarea segmentelor cvasiamputate – degetele 1,2 şi 5 – de la mâna dreaptă a unui copil de 1,7 luni.

Copilul a fost sedat şi transportat la UPU SMURD cu elicopterul, din zona Zau de Câmpie, în data de 14.02.2022, în jurul orei 14.20, acesta având mâna dreaptă prinsă într-o maşină de tocat.

În cadrul UPU SMURD, echipa medicală, coordonată de Dr. Bogdan VANGHELIE, a efectuat extragerea mâinii din aparat.

Ulterior, copilul a fost supus unei intervenţii chirurgicale de aproximativ 4 ore şi 30 de minute, fiindu-i efectuate următoarele proceduri: toaleta chirurgicală a plăgilor, osteosinteza fracturilor, tenorafia (repararea tendoanelor) şi venorafia (repararea venelor) şi acoperirea defectelor cu lambouri locale, medicii reuşind să păstreze 3 degete din 5 după ce au fost scoase din maşina de tocat.

Din cauza gravităţii traumtismului şi a mecanismului, a fost necesară amputaţia degetelor 3 şi 4.

Specialiştii estimează că pe viitor va mai avea loc o intervenţie chirurgicală, decizie ce va fi luată în funcţie de evoluţia viabilităţii locale a tegumentelor.

Echipa operatorie a fost formată din Dr. Georgeta CIF, medic specialist Chirurgie plastică, Dr. Radu PRIŞCĂ, medic specialist Chirurgie pediatrică, Dr. Marius PETRIŞOR, medic specialist ATI, Dr. Călin ŞUTA, medic rezident Chirurgie plastică.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*