Miopia este una dintre cele mai comune cauze ale dificultăților de învățare

Dr. Andreea Crețu. FOTO MPR Agency

În fiecare an, mii de copii se pregătesc să înceapă școala cu emoții și entuziasm. Cu toate acestea, pentru unii dintre acești tineri, perioada de început școlar poate fi un moment de frustrare și dificultate, din cauza unei vederi slabe.

Potrivit Asociației Americane de Optometrie (AAO), 80% din învățarea unui copil se realizează prin intermediul ochilor, iar miopia (vederea slabă la distanță) este una dintre cele mai comune cauze ale dificultăților de învățare. Astfel, din cauza unei vederi slabe, elevii pot ajunge să aibă mari probleme de învățare și chiar să rămână în urma colegilor dacă această problemă nu este depistată la timp.

”Dacă un copil nu vede bine la distanță poate avea mari probleme în a urmări lecțiile și de a înțelege materialul prezentat la tablă. În plus, pentru a învăța eficient, un copil trebuie să fie capabil să se concentreze asupra sarcinilor lor școlare, însă o vedere slabă la distanță, poate duce la oboseală oculară și la dificultate în menținerea atenției pe termen lung. Dacă această problemă nu este detectată și corectată la timp, acest lucru poate afecta în mod semnificativ performanțele școlare ale copilului, explică Dr. Andreea Crețu, medic specialist oftalmolog în cadrul Clinicii Ofta Total din Sibiu.

Pentru a evita aceste probleme, specialiștii recomandă un control oftalmologic anual pentru cei mici, mai ales dacă se pregătesc să înceapă școala. Astfel, părinții ar trebui să cunoască și să fie pregătiți să recunoască semnele care pot indica o problemă de vedere la copii. Acestea includ dureri de cap, acele gesturi prin care micuții micșorează fanta palpebrală în speranța că vor vedea mai bine, dar și apropierea excesivă a cărții sau a ecranului, sensibilitatea crescută la lumină sau scăderea performanțelor școlare, explică medicul Andreea Crețu.

Este esențial să conștientizăm faptul că există o legătură strânsă între starea de sănătate a ochilor părinților și cea a copiilor lor, adaugă specialistul. Dacă unul dintre părinți este purtător de ochelari, probabilitatea ca și copilul să aibă nevoie de corecție vizuală crește semnificativ.

Studiile recente demonstrează că părinții care au fost diagnosticați cu afecțiuni precum strabismul, hipermetropia, miopia sau astigmatismul prezintă un risc considerabil, de aproximativ 70-80%, ca descendenții lor să dezvolte aceleași deficiențe vizuale. Astfel, copiii cu părinți care au afecțiuni oftalmologice ar trebui să beneficieze de evaluări periodice de către un medic oftalmolog pentru a identifica și aborda orice probleme potențiale în stadii incipiente, asigurând astfel că aceștia pot să-și dezvolte potențialul școlar și personal în cele mai bune condiții.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*