Lansare galerie online de artă cu lucrări artistice despre provocările vieții cu HIV din România și Norvegia

Galerie de artă online. FOTO Asociația Semper Musica
Galerie de artă online. FOTO Asociația Semper Musica

Asociația Semper Musica lansează galeria de artă virtuală intitulată “Viața cu HIV în Norvegia și România”, ocazie cu care 15 artiști români și norvegieni de artă contemporană vorbesc publicului, prin creațiile proprii, despre provocările și dificultățile vieții cu HIV din ambele țări. Galeria online de artă include 15 creații artistice.

Galeria online de artă face parte din proiectul “When ContempArt helps Social!”, proiect prin care Asociația Semper Musica împreună cu IMM-ul norvegian Zebel Design Fishbain doresc ca prin artă contemporană să reducă stigma asociată vieții cu HIV din România și Norvegia.

Pornind de la problematica vieții cu HIV din România și Norvegia din perspectiva a patru teme specifice și anume, IUBIRE, PRIETENIE, FAMILIE, PERFORMANȚĂ sportivă sau profesională, cei 15 artiști care își expun creațiile artistice cu tema HIV în cadrul galeriei online de artă sunt: Andreea CHIRICĂ, Marius LUPOIAN, Simen LANGELAND, Dan ROȘCA, Adrian BÎNDIU, Thomas JOHANSEN&Jorge LERA, Mădălina COSTACHE, Bogdan CAZACINCU, Vanja Marie LARSEN&Fredrik Lindberg NIELSEN, Diana MUNTEANU, Daniel SASCĂU, Fabien GREENBERG, Sorina VAZELINA, Cătălina GUBANDRU și Eva Lotta SANDBERG. Creațiile artistice includ instalații vizuale de artă, benzi desenate, filme de scurt metraj, picturi, performance-uri, artă foto și graffiti.

Proiectul vine în contextul în care, conform CNCD, grupul persoanelor care trăiesc cu HIV reprezintă unul dintre cele mai discriminate grupuri din România. Studiul arată că 27% dintre români nu ar accepta o persoană care trăiește cu HIV să le fie rudă, iar 23% nu ar accepta ca această persoană să le fie prietenă. De asemenea, în țară trăiau cu HIV, în 2021, 17.074 de persoane.

„Consider că este foarte important să conștientizăm că trăim în secolul XXI, că HIV nu mai este o sentință la moarte și că discriminarea nu își are locul în acest secol unde evoluția este cuvântul cheie. Cu ocazia acestui proiect, și eu mi-am spus povestea și am văzut cum ea s-a transformat într-un dans performativ extrem de emoționant. Lucrările realizate au o putere extraordinară pentru că sunt bazate pe povești reale de viață cu o încărcătură emoțională foarte puternică. Îmi doresc ca cei care nu trăiesc cu HIV să înțeleagă prin ce trecem și alături de noi să contribuie la răspândirea de informații corecte legate de transmiterea HIV, în final, împreună să reușim să reducem stigma asociată vieții cu HIV.” a spus Sebastian ROTARU, persoană publică care trăiește cu HIV.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*