La doar câteva zile după ce a născut în subsolul maternității din Donețk, Natalia și-a luat fiica și a trecut granița în România. Poveștile mamelor din Ucraina, în lupta de a-și salva copiii

FOTO Salvați Copiii

Imediat după ce a născut în subsolul maternității din Donețk, încercuit complet de trupele ruse, Natalia și-a luat fetița și a fugit din calea războiului. A intrat în România cu fiica de nici două săptămâni și mama ei, prin punctul de trecere a frontierei din Isaccea. La sosire, au fost întâmpinate de echipa Salvați Copiii, care le-a direcționat către spațiul special amenajat pentru familii. Angajații Salvați Copiii au oferit sprijin psihologic mamei și bunicii care se aflau într-o stare emoțională instabilă, acestea izbucnind în lacrimi, fiind compleșite de modul în care au fost primite. În special, bunica era foarte afectată. Și-a lăsat băiatul de 28 de ani și soțul acolo.

Elena este surdo-mută și a ajuns în România împreună cu fiul său de 9 ani. Au plecat în pripă din zona Kiev, soțul rămânând să lupte. Timp de două săptămâni, Elena a locuit în casa unei familii din comunitate, iar ulterior, prin grija aceleiași familii, a ajuns într-un spațiu pus la dispoziție de o biserică. Nu intenționează să plece mai departe, ci își dorește să lucreze, iar copilul ei să meargă la școală și la un after-school ca ea să poată lucra în acest răstimp. Echipa de asistenți sociali Salvați Copiii a fost în permanentă legătura cu ea, pentru informare, consiliere (procedura de azil, accesarea protecției temporare, educație, muncă), i-a acordat ajutor material și i-a oferit tichete sociale, a intermediat comunicarea cu un angajator.

Natașa locuiește temporar în Gura Humorului, județul Suceava. Cu soțul rămas în urmă în Ucraina, mama privește înainte și își dorește să înceapă o viață nouă, în siguranță, alături de copilul ei, în România. Copilul are un chist ocular care îl împiedică să vadă cu claritate. Echipa mobilă Salvați Copiii a întâlnit-o pe Natașa în timpul unei vizite de monitorizare și identificare a beneficiarilor în județul Suceava. Natașa a primit tichete sociale și familia a intrat în evidența Salvați Copiii și va fi sprijinită petnru a accesa serviciile medicale, sociale și educaționale, în vederea facilitării integrării pe termen mediu și lung.

Războiul din Ucraina a alungat de la casele lor peste 5 milioane de oameni, majoritatea fiind copii și femei, potrivit centralizărilor UNHCR. Aproximativ 84.000 de persoane, 37.000 copii, au rămas pe teritoriul României și au nevoie de asistență socială, psihologică și de sprijin pentru integrarea educațională a copiilor. De cele mai multe ori, mamele ucrainence trec granița doar cu copiii lor, după ce au parcurs chiar și zile întregi pe drum.

Echipele Salvați Copiii România, aflate pe teren de la începerea crizei umanitare, au asistat 35.234 de persoane: 19.474 de copii si 15.760 de adulți. În perioada sărbătorilor pascale, Salvați Copiii România a intensificat activitățile de sprijin umanitar și a acordat 2.004 tichete sociale copiilor și familiilor lor.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România, a atras atenția asupra vulnerabilității mamelor care fug din calea războiului, pentru a-și pune copiii la adăpost:

„Sunt mame tinere, cu copii de câteva săptămâni sau numai câteva zile, care au trecut printr-o naștere traumatizantă, în subsolurile spitalelor bombardate și care fac un efort supraomenesc pentru a ajunge în România, uneori după zile de mers. Am văzut mame care au trecut granița la Isaccea, pe jos, purtându-și în brațe nou-născuții. Sunt femei vulnerabile, care au nevoie de asistență umanitară complexă, pentru ele și copiii lor.”

În total, 64% dintre copiii ucraineni au fost nevoiți să își abandoneze locuința, școala și comunitatea. Datele autorităților de la Kiev arată că peste 200 de copii ucraineni au murit în război și alte câteva sute de copii au fost răniți în atacurile armate.

Totodată, mai mult de 100.000 de copii trăiesc în Ucraina în instituții de îngrijire a copilului și sunt în risc crescut de a fi lăsați în urmă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*