Investiție majoră a Ministerului Sănătății în digitalizarea secțiilor de Anestezie Terapie Intensivă din 18 spitale

Sediul Ministerului Sănătății. FOTO Ministerul Sănătății

La inițiativa Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat o Hotărâre de Guvern pentru finanțarea proiectului „Sistem informatic pentru evidența clinică a secțiilor A.T.I. (S.I.E.C – A.T.I.)” .

Proiectul de investiții se află în plin proces de implementare și are ca obiectiv digitalizarea celor mai importante 18 spitale de adulți și pediatrie din România prin implementarea unui sistem informatic modern de monitorizare, documentare, schimb de date medicale în situații de urgență și suport al proceselor aferente activităților de anestezie și terapie intensivă (ATI).

Noul sistem informatic va ajuta la distribuirea marilor urgențe medico-chirurgicale (urgențe chirurgicale cardiace, vasculare, neurochirurgicale etc.) și controlul direcționării corecte, pe criterii bine stabilite a acestor pacienți către sălile de operație și secțiile ATI și va duce la creșterea calității îngrijirilor medicale și facilitarea accesului cetățenilor la servicii medicale de calitate.

Sistemul va permite monitorizarea continuă, completă, precisă și trasabilă a parametrilor vitali ai pacienților îngrijiți în secțiile de anestezie-terapie intensivă (ATI), precum şi a stării bolnavilor îngrijiți în aceste secții, având drept efecte: reducerea semnificativă a numărului de erori, creșterea productivității actului medical și a eficienței personalului medical prin reducerea încărcării cu operații administrative şi birocratice.

980 cadre medicale (180 medici și 800 asistente medicale) din cele 18 spitale vor fi instruite în cadrul proiectului.

Personalul medical va fi degrevat de activități administrative (completarea foilor de obsevație și raportări administrative).

Situația la nivel național va fi monitorizată de Centrul Operativ pentru Situații de Urgență (COSU), aflat în subordinea Ministerului Sănătății.

Valoarea totală a proiectului este de peste 134 milioane de lei, din care aproximativ 114 milioane de lei reprezintă finanțare europeană nerambursabilă.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*