Investigații gratuite de testare funcțională pulmonară la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Dr. Noemi Suppini. FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

Începând din această săptămâna, în cadrul Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, pot fi realizate o serie de investigații pulmonare gratuite, pentru stabilirea unui diagnostic complet, și altor pacienți decât cei internați în unitatea sanitară. Analizele se fac pe baza unei recomandări de testare prescrisă de medicul pneumolog curant și în urma unei programări.

“Vorbim, de exemplu, de testarea capacității de difuzie (DLCO), pentru a determina cât de eficient transferă plămânii oxigen din aer în fluxul sanguin, sau de pletismografia corporală totală,  test prin care putem determina capacitatea pulmonară totală (cantitatea totală de aer care poate fi stocată de plămâni) respectiv volumul rezidual (cantitatea de aer care rămâne în plămâni după un expir complet). În cadrul acestui test, pacientul va sta într-o cabină etanșată, numită cabină pletismografică și va respira prin intermediul unei piese pe care o va introduce în cavitatea bucală. În tot acest timp, presiunea și debitul aerului sunt măsurate.

Un alt test ce poate fi realizat gratuit, în spital, pe baza trimiterii de la medicul penumolog curant, este cel de rezistență a mușchilor respiratorii, atât a celor responsabili de inspir, cât și a celor utilizați în timpul expirului. Putem realiza chiar și o provocare bronșică pentru a evalua reacția căilor respiratorii la anumite substanțe ce pot declanșa bronhospasmul și wheezingul (respirația șuierătoare). Toate aceste investigații ajută medicul curant pentru stabilirea unui diagnostic complet și administrarea unui tratament corespunzător. Există însă și anumite contraindicatii care necesită temporizarea efectuării testării cum ar fi de exemplu hemoptizia (exprimarea sângelui prin tuse), fumatul cu o oră înainte de efectuarea testării, efortul intens cu 3 ore înaintea testării, intervenții chirurgicale recente (oculare, toracice, abdominale) sau istoric de infarct recent (în ultimele 3 săptămâni) ”, spune dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări Funcționale – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

De asemenea, pacienții beneficiază de gratuitate pe baza cardului de asigurat și a trimiterii de la medicul pneumolog curant la efectuarea spirometriei, acea investigație care măsoară volumul și debitele pulmonare, cantitatea de aer inspirată, dar și ușurința și rapiditatea cu care este expirat aerul din plămâni.

“Aparatul pe care-l folosim, de fapt vorbim de un sistem complex de testare funcțională pulmonară, permite realizarea într-un timp relativ scurt a tuturor acestor investigații.  Astfel, celor care vin pentru testare le deschidem ceea ce numește internare de zi. Pentru că aparatul este unic în vestul țării, am luat deja legătura cu colegii mei pneumologi din județele învecinate, astfel încât să putem investiga nu doar bolnavii din Timiș, ci și pacienți din Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și chiar Bihor”, spune dr. Noemi Suppini, medic specialist pneumolog, coordonator Laborator Explorări Funcționale – Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Toate aceste investigații sunt decontate pacienților asigurați de către Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. În cazul persoanelor neasigurate sau a celor care nu au bilet de trimitere de la medicul curant, investigațiile se fac contra cost, prețul analizelor putând fi găsit pe pagina de internet a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*