Intervenții chirurgicale laparoscopice 3D-HD la Spitalul Clinic CF Timișoara

Intervenții chirurgicale laparoscopice 3D-HD la Spitalul Clinic CF Timișoara

Dotări de ultimă generație la Spitalul Clinic CF Timișoara. Medicii Secției de Chirurgie folosesc într-o serie de intervenții chirurgicale un aparat laparoscopic ultramodern ce permite vizualizarea tridimensională a câmpului operator. Practic, spun specialiștii unității sanitare, sistemul 3D asigură observarea foarte clară a organelor, a vaselor de sânge și a nervilor din zona vizată, oferind o mare siguranță din punct de vedere chirurgical, chiar dacă este folosită laparoscopia, adică “operația din afara organismului”.

„Chirurgie prin gaura cheii sau chirurgie cu bețigașe chinezești, așa se mai numește intervenția laparoscopică. Printr-un abord cu incizii mici, de 5-10 mm, se pătrunde cu instrumente și se practică intervenția chirurgicală în abdomen. Asta înseamnă, de fapt, minim invaziv, iar avantajele sunt substanțiale”, spune S.L dr. Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timișoara.

În timpul operației, doctorii folosesc ochelari 3D, ceea ce permite vizualizarea în timp real a intervenției prin intermediul unei camere atașate în vârful uneia dintre sonde. Imaginea, care este color, e mult mai clară, astfel că medicul chirurg va ști în permanență unde și cum se poziționează instrumentele cu care lucrează.

„Ne ajută pentru a aprecia mai bine structurile învecinate, pentru că le vedem și în profunzime, nu doar stânga – dreapta sau sus – jos, pe cele 2 dimensiuni. Ce structură este mai în față, ce structură este mai în profunzime. Ne dă un plus de siguranță”, spune S.L. dr. Sorin Chiriac – medic primar chirurg Spitalul Clinic CF Timișoara.

Medicii mai spun că sistemul optic permite o mărire a imaginii de până la 10 ori, ceea ce asigură o observare și mai clară a zonei de disecție.

Avantajele folosirii laparoscopiei 3D sunt numeroase. De la creșterea preciziei intervenției până la o mai mare eficiență a acesteia. Pentru pacienți, chirurgia laparoscopică aduce o siguranță sporită datorită riscurilor reduse, o perioadă mai scurtă de refacere, scăderea timpului de spitalizare cât și reducerea riscului dobândirii unor infecții intraspitalicești.

Sistemul multifuncțional de chirurgie laparoscopică, turnul laparoscopic 3D-HD a fost achiziționat printr-un program POIM (Program Operațional Infrastructura Mare) in valoare de 4,6 milioane de euro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*