Intervenţie de artroplastie de revizie de şold cu alogrefă, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş

Spitalul Județean Târgu Mureș. FOTO Spitalul Județean Târgu Mureș

O echipă de medici din cadrul Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, coordonată de Dr. Andrei Gulian, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, secţie condusă de  Prof. Dr. Tiberiu Băţagă, au realizat o intervenţie de revizie artroplastie totală de şold drept cu alogrefare cu ţesut osos spongios, unui pacient de 61 de ani, cu decimentare aseptică a artroplastiei totale de şold cimentată pe partea dreaptă, cu bascularea cupei şi protruzia acetabulară a cupei posttraumatic, cu hepatita virală B activă.

Intervenţia chirurgicală, desfăşurată sub anestezie generală cu intubaţie oro-traheală, a durat aproximativ 4 ore şi jumătate şi a constat în înlăturarea componentelor protetice degradate de la nivelul acetabulului drept şi femurului drept, grefarea acetabulului drept cu ţesut osos spongios (alogrefă) şi fixarea componentelor endoprotetice de revizie.

Operația menționată oferă multe avantaje, cum ar fi recuperarea mai uşoară cu revenirea la mers cu încărcare parţială/progresivă din a treia zi post operator, iar datorită reconstrucţiei acetabulului drept cu ţesut osos spongios (alogrefă) a fost posibilă implantarea componentelor endoprotetice de revizie”, a explicat Dr. Andrei Gulian, medic primar Ortopedie şi Traumatologie, coordonatorul echipei care a realizat intervenţia.

Evoluţia pacientului este una bună, starea sa fiind de gravitate medie, plaga post operatorie este în curs de vindecare, fără semne inflamatorii locale.

În următoarele 4-6 săptămâni pacientul se va deplasa prin mers cu încărcare parţială, ulterior reia mersul cu încărcare progresivă până la mers normal, cu reluarea conduitei de viaţă normală.

Intervenţia s-a desfăşurat în Blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi Traumatologie, iar echipa care a realizat întervenţia este formată din Dr. Andrei Gulian, Dr. Ioan Nemeş, medic primar ATI, Dr. Virgiliu Cernit, Dr. Valeriu Hîţu, medici rezidenţi ortopedie şi traumatologie,  Dr. Vlad Răzvan Bercheşan, medic rezident ATI.

Intervenţia a fost realizată în cadrul Programului Naţional de Transplant, Subprogramul Os-Tendon, reluat după o lungă perioadă, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş fiind reacreditat de către Agenţia Naţională de Transplant să desfășoare activităţi de transplant ţesut (os/tendon/ligament), începând cu luna iunie 2022.

Ţesutul osos spongios (alogrefa) necesar pentru  intervenţia de revizie artroplastie totală de şold drept provine de la Banca de Ţesut Colentina, coordonată de Dr. Andrei Nica.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*