Inteligența Artificială (AI) folosită în cabinetul de dermatologie al Spitalului CF Timișoara pentru analizarea alunitelor în vederea depistării precoce a cancerului de piele

FOTO Spitalul CF Timișoara

Melanomul malign este cea mai agresivă formă de cancer de piele având o incidență medie de 10 la 100.000 de oameni. Chiar dacă reprezintă doar 4 la sută dintre formele de cancer de piele, poartă cel mai mare risc de producere de metastaze, ceea ce face ca perioada de supraviețuire să fie foarte mică. Boala, însă, poate fi vindecată, dacă este diagnosticată din timp. Pentru aceasta este necesară o evaluare a leziunilor de pe corp. Full Body Mapping este tehnica prin care poate fi realizată o hartă a întregii suprafețe corporale, prin care se indentifică toate leziunile cu potențial de a se transforma în cancer de piele.

Video Dermatoscopul este aparatul cu ajutorul căruia medicii Spitalului Clinic CF reușesc să realizeze această “hartă a alunițelor” de pe corp.

“Video Dermatoscopul este prevăzut cu 2 camere, în fața cărora așezăm pacientul, în diferite poziții, pentru a scana întregul corp. Practic, realizăm harta leziunilor, a alunițelor, după care luăm fiecare leziune în parte și o analizăm. Imaginile sunt stocate în calculator, astfel că avem posibilitatea evaluării și comparării lor în dinamică”, spune dr. Claudia Tîrziu – medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Aparatul, care este de ultimă generație, folosește Inteligența Artificială.

“Calculatorul ne ajută să aflăm dimenisunea, diametrul și simetria leziunii. Apoi, putem stabili anumite aspecte legate de structurile din leziunea suspectă, iar la final avem un “scor” care ne va indica dacă vorbim de o leziune benignă sau malignă și ne ghidează către schema terapeutică pe care ar fi necesar să o urmăm. Diagnosticul de certitudine este dat, însă, de examenul histopatologic”, precizează dr. Claudia Tîrziu – medic specialist dermatovenerologie Spitalul Clinic CF Timișoara.

Medicii Spitalului Clinic CF Timișoara recomandă un consult dermatologic anual tuturor persoanelor. Cei care se încadrează însa în următoarele grupe de risc: vârstnici, persoane cu istoric personal sau familial de cancer de piele, cei cu multiple alunițe atipice, persoanele care au o expunere constantă la raze ultraviolete, au istoric de arsuri solare sau care frecventează saloanele de bronzat ar trebui sa facă mai des asemenea controale medicale.

Medicii mai recomandă o autoevaluare a pielii, făcută acasă, lunar, pentru identificarea posibilelor leziuni tegumentare și prezentarea la cabinet dacă apar leziuni noi sau dacă se modifică cele preexistente, ca formă, dimensiune, culoare sau dacă există prurit(senzație de mâncărime) sau durere la nivelul acestora.

Programul Cabinetului de Dermatologie din cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timișoara poate fi găsit pe pagina de internet a Spitalului Clinic CF Timișoara, accesând  www.spitalcftm.ro

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*