Instituţia Prefectului Judeţului Mureş susţine proiectul de screening al cancerului de col uterin

FOTO Spitalul Județean Mureș

Desfăşurată sub egida “Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului”, 25-31 mai 2022, întâlnirea de miercuri, 25 mai 2022, din oraşul Ungheni, a reunit la aceeaşi masă reprezentanţi ai autorităţilor locale din judeţul Mureş, respectiv Prefectul Judeţului Mureş, Mara Togănel, Directorul Executiv al DSP Mureş, Dr. Iuliu Moldovan, şi echipa proiectului de screening al cancerului de col uterin – managerul proiectului, Dr. Cosmina Uzun, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, Ec. Mariana Cernat, reprezentanţi ai Universităţii de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, Prof. Dr. Septimiu Voidăzan şi Prof Dr. Silviu Morariu.

Prefectul judeţului Mureş, Mara Togănel, susţine caravana de screening încă de la debutul programului, transmiţând, de nenumărate ori, femeilor din grupul ţintă mesajul de a fi responsabile şi de a participa la acţiunile acestui program, invitându-le la testare gratuită.

“Săptămâna europeană de luptă împotriva cancerului” se desfășoară sub sloganul „Ai grijă de sănătatea ta! Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor cu risc îți măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!”, având ca temă: Și tu poți preveni cancerul!

“Implicarea promotorilor sănătății, dar şi a autorităţilor locale în stimularea schimbării comportamentale a populației, prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin testare, prin vizite regulate la medicul specialist, reprezintă o modalitate accesibilă de prevenție în apariția cancerului, fiind la îndemâna tuturor. Numai dacă acţionăm împreună, medici, paciente, autorităţi locale, putem învinge cancerul de col uterin. Diagnosticarea precoce a cancerului de col uterin crește șansa de vindecare și prin aceasta crește rata de supravietuire. De aici vine importanța extraordinară a programelor de screening!”, a declarat Dr. Cosmina Uzun, manager proiect.

De altfel, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin s-a deplasat miercuri, 25.05.2022, în oraşul Ungheni, judeţul Mureş, începând cu ora 15.00, la Căminul Cultural.

Toate femeile din grupul ţintă 24-29 de ani au fost invitate să participe la testare gratuită Babeş-Papanicolaou, în cadrul programului dedicat promovarii prevenţiei şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

De asemenea, femeile din grupul ţintă 30-64 de ani au fost invitate să participe la acţiunile de informare-educare-conştientizare, al căror scop este de a atrage atenţia asupra importanţei testării, a depistării precoce a cancerului de col uterin şi a controalelor medicale regulate pentru a-și însuși un stil de viață sănătos.

Demersul nostru își propune să atragă toți factorii sistemului de sănătate si autoritățile locale și regionale în crearea unui cadru funcțional pentru sprijinirea accesului la informații și servicii de prevenire a cancerului de col uterin pentru toate femeile din regiunea Centru.

Obiectivul proiectului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenție, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii, în contextual extrem de îngrijorător al incidenței crescute a cancerului de col uterin din România.

Caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin este o acţiune care se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*