Guvernul a aprobat metodologia de raportare, monitorizare şi calcul ale pierderilor de vaccin împotriva COVID-19

Vaccinul ajunge la pacienți. FOTO pixabay
Vaccinul ajunge la pacienți. FOTO pixabay

La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat proiectul pentru aprobarea Metodologiei de raportare, monitorizare şi calcul ale pierderilor de vaccin împotriva COVID-19.

Documentul stabilește Metodologia de raportare, monitorizare și calcul al pierderilor de vaccin împotriva COVID-19.
Conform prevederilor OUG 3/2021, pentru vaccinurile împotriva COVID-19 sunt admise pierderi anuale cantitative şi valorice în limită maximă de 25% calculate pentru întregul lanţ de depozitare, distribuţie şi consum al vaccinurilor. Pierderile înregistrate se raportează distinct, în baza documentelor justificative, de fiecare entitate implicată în procesul de vaccinare.

Cauzele pierderilor de vaccin împotriva COVID-19 pot fi următoarele:
a) expirare (neutilizarea vaccinului prin depășirea termenului/perioadei de valabilitate precizat în rezumatul caracteristilor produsului;
b) spargerea flacoanelor;
c) furt;
d) întreruperea lanțului de frig (incidente neprevăzute: echipament frigorific defect, întrerupere eletricitate sau orice alt eveniment care determină stocarea vaccinului în condiții necorespunzătoare);
e) doze diluate și neutilizate;
f) defect de producție;
g) expirare prin decongelare (produs ajuns la sfârșitul perioadei de valabilitate ca urmare a scoaterii din lanțul de frig -20/-80˚C, prin dezghețare la 2-8 grade˚C și depășirea termenului precizat în instrucțiuni, conform rezumatul caracteristilor produsului;
h) desfacerea unui flacon nou în situația prezentării unei persoane în vederea vaccinării, apărând astfel riscul sacrificării dozelor rămase neadministrate.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*