Fuga de caniculă îți poate da dureri de urechi! Medicii avertizează asupra pericolelor

Dr. Covaci Anca. FOTO MPR Agency

Luna august este o perioadă în care mulți oameni se bucură de vacanță și în care încearcă să scape de efectele caniculei, însă medicii avertizează asupra pericolelor pe care le ascunde o simplă baie răcoritoare.

Apa mării, o piscină care nu a fost corect igienizată sau apele râurilor sau lacurilor pot deveni rapid o sursă de infecție care ne pot transforma o vacanta într-un adevărat coșmar. După o bălăceală într-o o apă improprie pot apărea diaree și alte probleme digestive, infecții și iritații ale pielii, ochi roșii, infecții respiratorii, precum și infecții ale urechilor.

În această perioadă, medicii ORL se confruntă frecvent cu patologii ale urechii externe (aceasta este compusă din pavilion auricular și conduct auditiv extern, timpanul reprezentând granița dintre urechea externă și cea medie). Amatorii de distracții acvatice vin mai ales cu otită externă bacteriană, frecvent apărută ca urmare a pătrunderii apei contaminate în canalul urechii în timpul scufundărilor sau înotului în apa din piscină sau din mare care poate conține bacterii, viruși și alte microorganisme nocive. Din cauza umidității ridicate și a căldurii din timpul verii, mediul umed și cald al canalului urechii devine propice dezvoltării microorganismelor.

”În primul rând, otita de piscină poate provoca disconfort și durere de ureche, uneori extrem de intensă și care apare mai ales la atingere, cu roșeață și îngustarea conductului. De asemenea, simptomele pot include senzația de ureche înfundată, secreții din ureche și reducerea auzului. În unele cazuri, pot apărea și febră și umflarea ganglionilor limfatici din jurul urechii. Infecția micotică (fungică) a urechii externe este de asemenea favorizată de umezeală și se manifestă în primul rând cu mâncărimi, dar și cu ureche înfundată, secreții. Netratată la timp, în cazul tulpinilor fungice mai agresive există cazuri când erodează timpanul și deci lasă sechele pe auz. Un dop de cerumen la contact cu apa se poate manifesta prin scăderea auzului și chiar cu durere”, explică Dr. Covaci Anca, medic primar ORL în cadrul Clinicii Medikali.

Pentru a nu vă pune în pericol sănătatea și nici vacanța, specialistul recomandă în primul rând să alegeți piscine și zone de înot curate și bine întreținute. În cazul mării, asigurați-vă că intrați în apă în zone autorizate și supravegheate.

”Pentru cei care au o sensibilitate aparte sau au în istoric mai multe episoade de otită, se recomandă dopurile pentru urechi, care pot fi de ajutor în prevenirea pătrunderii apei în canalul urechii. Există variante disponibile la comerciant sau puteți apela la unele personalizate, realizate de către audioproteziști. Cei care au primit în prealabil avizul medicului specialist, pot pune în ureche, la ieșirea din apă, soluții dezinfectante și cu efect desicant, precum alcoolul boricat. Cel mai important, după fiecare ședință de înot, asigurați-vă că vă uscați urechile cu atenție folosind o cârpă moale/colțul de la prosop sau șervețele de hârtie. Înclinați-vă capul pe o parte și trageți ușor de pavilion pentru a permite apei să se scurgă din ureche”, recomandă medicul.

În plus, specialistul reiterează pericolul pe care îl reprezintă obiceiul de a utiliza bețișoarele de urechi sau  alte obiecte ascuțite în canalul urechii, deoarece acestea pot provoca mici leziuni și astfel favorizează pătrunderea bacteriilor. În plus, cu bețișorul de multe ori împingem ceara și facem ca un eventual dop de cerumen să apese pe timpan, provocând durere sau să îl tasăm și va fi mai dificilă scoaterea lui. Să nu uităm totuși că ceara este un factor de protecție pentru urechea noastră și nu trebuie îndepărtată din conduct mai adânc de zona până unde putem pătrunde cu degetul.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*