Elita oncologiei europene vine la Timișoara. Peste 500 de participanți la OncoHelp Summer School, cel mai important eveniment medical din domeniul cancerului din  vestul țării

Centrul de Oncologie OncoHelp. FOTO Cornel Putan

Importanța testării genetice în oncologie, rolul echipei multidisciplinare în cancer, noi generații de metode diagnostice în cancerul pulmonar, terapia celulară a tumorilor solide, impactul imunoterapiei în oncologia de prostată și renală. Sunt doar câteva din cele peste 100 de teme ce vor fi abordate în cadrul celei de-a VI-a ediții a conferinței de la Timișoara, dedicată imunoterapiei cancerului.

Timp de 4 zile, incepand de joi, cei mai cunoscuți medici oncologi din Europa, dar și invitați speciali din SUA vor discuta despre noutățile din zona imunoterapiei. Tot în cadrul OncoHelp Summer School vor fi ținute și câteva sesiuni speciale dedicate cancerului mamar, geneticii și îngrijirii paliative.

„Imunoterapia este viitorul în tratamentul cancerului. Vorbim de un tratament care să permită organismului să lupte singur împotriva acestei maladii. În permanență au loc studii clinice în acest domeniu, prin care oncologii încearcă să dezvolte cât mai mult această nouă armă ce poate fi folosită în războiul împotriva cancerului. În acest moment, tratamentele convenționale, clasice, chimioterapia și radioterapia, nu trebuie însă date la o parte. Nu putem să renunțam la ele, întrucât nu avem dezvoltată atât de mult imunoterapia. Vorbim, deocamdată, despre un început de „carieră”.  La fel este situația și în tratamentele personalizate, țintite. Sunt soluții ale viitorul pe care începem să le deslușim acum”, spune prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp Timișoara.

Mai multe studii care au în vedere imunoterapia se derulează în cadrul Centrului de Oncologie OncoHelp. Noua metodă de tratament, însă, nu se poate aplica în toate tipurile de cancer sau în toate stadiile de boală.

„Prin imunoterapie se activează celulele imune pentru a lupta împotriva celor canceroase. Practic, acest tratament permite o încetinire a ratei de dezvoltare și creștere a celulelor tumorale și, în același timp, îmbunătățește sistemul imunitar. Nu în ultimul rând, poate duce la o reducere a riscului de proliferare a celulelor tumorale. Acest tip de tratament se poate aplica, cu succes, deocamdată, doar în anumite tipuri de cancer, vorbim de cel pulmonar, cel renal, în melanomul malign, în cancerul de vezică urinară sau de sferă ORL, cu rezultate chiar foarte bune. Însă, în continuare avem tratamentele multimodale, ceea implică două sau mai multe terapii combinate, între care una este, de obicei, chimioterapia. În viitorul apropiat vom vedea noi abordări de imunoterapie, medicamente, dar și proceduri noi”, spune prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

Conferințele anuale Summer School OncoHelp au devenit, în ultimii ani, evenimente de top în calendarul manifestărilor medicale de oncologie în România.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*