Efectele fumatului nu dispar niciodată. Cât crește riscul de cancer pulmonar în funcție de câte țigări aprinzi în fiecare zi

Dr. Anca Elena Alexa. FOTO Medical PR

Considerat unul dintre principalii factori de risc în apariția cancerului pulmonar, prima cauză de mortalitate dintre toate cancerele în România, fumatul produce efecte pe parcursul întregii vieți, explică Dr. Anca Elena Alexa, medic primar pneumologie.

Luna noiembrie este dedicată anual conştientizării şi prevenirii cancerului pulmonar în condițiile în care în România reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind prima cauză de mortalitate dintre toate cancerele (19,78%).   Deși fumatul este considerat unul dintre principalii factori de risc în apariția cancerului pulmonar, foștii fumători ar trebui să aibă în vedere anumite măsuri de precauție chiar și după ce au stins ultima țigară.

”Fumatul este responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar la bărbați și 79% la femei, iar efectele fumatului nu dispar niciodată chiar dacă se întrerupe acest obicei. Dacă o persoană fumează mai puțin de 10 țigări pe zi, riscul este de 10 ori mai mare decât la nefumător. Pentru o persoană care fumează 20-30 de țigări zilnic, riscul este de 40 de ori mai mare decât la un nefumător, iar peste peste 40 de țigări, vorbim despre un risc de peste 70 de ori mai mare decât la nefumător. Mai mult, riscul de a dezvolta această boală este dublu față de cel al unui nefumător chiar și la 15 ani după ce o persoană renunță la fumat”, explică Dr. Anca Elena Alexa, medic primar pneumologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital. Mai mult, deși incidența cancerului pulmonar este mai mare pentru bărbați, în cazul femeilor este mult mai întâlnită forma agresivă, de cancer pulmonar cu celule mici.

În acest moment, lipsa unui program național de evaluare a riscului și de depistare precoce pentru cancerul bronhopulmonar face ca aproximativ 75% dintre cazurile noi să fie descoperite în stadii avansate de boală. ”Riscurile rămân toată viața pentru un fumător, tocmai de aceea sunt necesare investigații anuale. Vorbim aici despre spirometrie, prin care se măsoară funcția pulmonară și despre o bronhoscopie ce poate determina formele incipiente de cancer”, recomandă Dr. Anca Elena Alexa.

Cinci pași pe drumul spre eliberare

Găsește motivația. Motive financiare, sociale, frica de boală sau pur și simplu “mi-a ajuns”. Cunoaște-ți dușmanul. Analizează-ți viața de fumător, încearcă să îți dai seama de ce fumezi, care sunt situațiile, persoanele, locurile, obiectele care “cer” o țigară.

Alcătuiește planul de acțiune. Găsește un înlocuitor pentru fiecare tip de țigară. Trebuie să fie lucruri/activități care îți plac.

Alege-ți ziua 1 ca nefumător. Alege o perioadă în care crezi că îți va fi mai ușor, asigură-te că termini țigările până atunci, consultă un specialist dacă te temi că îți va fi greu.

Ziua 1. Când apare ”nevoia”, amintește-ți planul și ține-te de el, oferă-ți mici recompense cu fiecare zi care trece și în care reușești să te ții de plan. Dacă “ți-a scăpat” o țigară, nu te descuraja, dar continuă ceea ce ai început și amintește-ți motivația ta.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*