Ecoul răsunător al campaniei de prevenire a cancerului de piele – „Soare fără Pete” ediția a VI-a

FOTO PR Enthusiast

Asociația OncoPacienților PHOENIX organizează campania de prevenire a cancerului de piele „Soare fără Pete”, ajunsă la cea de-a VI-a ediție. Campania are caracter permanent, însă a avut un accent mai mare în lunile de vară, în perioada mai – septembrie. Proiectul a înregistrat, anul acesta, un ecou răsunător, cu cele cinci componente, zeci de acțiuni de informare și conștientizare în București și Constanța și zeci de mii de materiale împărțite publicului, sute de controale dermstoscopice si produse de ingrijire a pielii oferite in spitale oncologice.

Acțiunile campaniei pe litoral, în Capitală și în zonele limitrofe: campania „Soare Fără Pete” a inclus, pe lângă un eveniment online, și o serie de alte patru acțiuni offline, respectiv: de educare a publicului prin distribuirea de materiale informative (un total de 20.000 de materiale); de conștientizare și informare printr-un alt eveniment cu multe obiective, inclusiv consultații dermatologice, prin prezentarea unor material privind prevenția, screening-ul și controlul; de sprijin material prin oferirea de pachete cu creme de piele, dar și de screening – prin controale dermatoscopice gratuite (aproximativ 400 de dermatoscopii).

Screening

Două sesiuni din aceste controale de screening au avut loc în zilele de 4 și 25 mai 2022, în București, la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară.

„Din cei aproape 200 de beneficiari (studenți și cadre didactice) pe care i-am investigat, aproximativ 2% au avut suspiciune de cancer de piele și au fost sprijiniți cu recomandări către medicul specialist”, a prezentat statistica Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX.

Alte șase sesiuni similare de dermatoscopii gratuite au urmat la Mamaia, în perioada 8-15 iunie 2022.

„Aici, din cei peste 100 de beneficiari pe care i-am investigat, aproximativ 7% au avut suspiciune de cancer de piele, chiar de melanom la un caz. Și aceștia au fost sprijiniți cu recomandări către medic”, a mai prezentat președintele fondator Ioana Cristea.

Constientizare, informare, educare

O sesiune care a depășit așteptările a fost cea organizată la Palatul Național al Copiilor București, în data de 30 iulie. Aici, acțiunea a avut un triplu scop: a fost și o sesiune de informare, distribuire de materiale cu autoexaminarea prin regula ABCDE, dar și una de consultații și dermatoscopii.

„Din cei aproximativ 50 de beneficiari, doar 0,05% dintre participanți au prezentat suspiciuni” a adăugat Ioana Cristea, președintele Fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX”

Pe lângă controalele dermatoscopice oferite, cei 50 de beneficiari de la Palatul Național al Copiilor București au primit și consultații care s-au întins pe parcursul mai multor ore, după evenimentul preconizat.

De asemenea, aici a fost organizată și o acțiune de educare, prin distribuire de materiale informative cu autoexaminarea pielii prin regula ABCDE.

Suplimentar, foarte important de menționat este prezentarea amplă despre importanța protecției solare, prevenție și recomandări medicale, susținută de dr. în științe medicale Alice Brînzea, medic specialist Dermatovenerologie, șef de lucrări la UMF „Carol Davila” din București. Medicul își desfășoară activitatea și la Clinica Derma360. Potrivit dermatologului, prevenția începe cu protecția solară. Dr. Alice Brînzea a menționat că puțini oameni conștientizează importanța protecției solare, de aceea mulți tratează cu superficialitate acest aspect, chiar și cei care sunt informați. Mulți fie folosesc protecție solară doar la plajă, fie aplică o cremă în cantități reduse.

Totodată, Ioana Cristea, președintele fondator al Asociației OncoPacienților PHOENIX a explicat importanța conținutului materialului informativ distribuit, ca fiind „salvatoare de vieți prin autoexaminarea pielii prin regula ABCDE!”

Educare

Pe toată durata desfășurării campaniei, din luna mai până în luna septembrie, pe litoral au fost distribuite aproximativ 10.000 de materiale informative despre autoexaminarea pielii prin regula ABCDE. Important de menționat este că la București, la Institutul Oncologic, această acțiune are caracter permanent, unde se vor distribui alte aproximativ 5.000.

Mai mult, acțiunea s-a dezvoltat într-un mod neprevăzut, dar îmbucurător pentru organizatori, în sensul că aproximativ 4.000 de materiale au ajuns și la Spitalul Clinic Filantropia din Bucuresti, la cabinet MF Bragadiru, dar și în alte mici locații medicale în București și zonele limitrofe.

sprijin material

Tot la Institutul Oncologic București a fost desfășurată o altă componentă a campaniei: acțiunea „OncoPachetul SFP 2022”.  Prin această acțiune, pacienții cu cancer de piele internați în această unitate sanitară au primit peste 150 de pachete cu creme de piele.

Alte acțiuni organizate în online

Campania „Soare fără Pete” 2022 a mai organizat în mediul online și evenimentul „Cancerele de piele în sezon estival – de la protecție, prevenție și screening, până la diagnostic timpuriu și tratament”. La acțiunea găzduită de platforma de sănătate Pacientul 2.0 în luna mai (luna cancerelor de piele), au fost invitați mai mulți medici, care au tras un semnal de alarmă cu privire la expunerea necontrolată la soare. Specialiștii au menționat, de asemenea, importanța controalelor pentru stabilirea unui diagnostic în fază incipientă și pentru inițierea tratamentului.

Incidența cancerelor de piele, creștere alarmantă

În ultimii ani, numărul pacienților diagnosticați cu cancer de piele a crescut îngrijorător. Însă specialiștii internaționali estimează că cifra acestora va crește cu până la 50% până în anul 2040. De aceea, educația și controlul periodic la medicul dermatolog sunt principalele arme în fața acestui tip de cancer.

Tratamentul este în strânsă legătură cu stadiul bolii

Depistarea precoce este importantă în cazul unei leziuni cu potențial de evoluție spre cancer, deoarece doar așa are șanse mari de vindecare și supraviețuire. De aceea, medicii, activiștii, dar și pacienții care au trecut prin această boală subliniază că este important controlul screening, mai ales pentru că în domeniul oncologiei există, în prezent, opțiuni de terapie. Mai mult, cercetările de profil arată rezultate încurajatoare.

Despre Asociația OncoPacienților „PHOENIX”

Asociația a fost înființată la inițiativa Ioanei Cristea, o pacientă care a trecut prin experiența unui cancer.

„Boala mea a pornit de la un cancer cutanat. Provin dintr-o familie cu mulți pacienți cu cancer, iar la momentul diagnosticării mele, rudele de gradul I erau deja pierdute. Atunci, cu 30 de ani în urmă, nu existau analizele și investigațiile care există acum. M-am luptat zece ani cu metastazele și am învins. Tocmai pentru că eu conștientizez altfel, am înființat această asociație. Doresc să ajut și aș vrea ca oamenii să înțeleagă cât de importantă este autoexaminarea, cât de mult contează screeningul”, a explicat președintele fondator Ioana Cristea.

ASOCIAȚIA OncoPacientilor “PHOENIX” București a fost înființată în anul 2013 conform legii 26/2000 și este o organizație nonguvernamentală, apolitică, reprezentând pacienți cu toate tipurile de cancer din toată țara, oferind sprijin informațional, juridic, emoțional, financiar și medical. Peste 10.000 de pacienți au fost direct sprijiniți de la înființare și până în prezent.

Campania „Soare Fără Pete” este realizată cu sprijinul următorilor parteneri: Primăria Constanța, Primăria Bucuresti, USAMV, IOB, PNC, BMS Norvartis, ISP Grup Focșani și Fares.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*