Dragostea nu ne face doar fericiți, ci și mai sănătoși. Cinci medici explică impactul pe care îl are iubirea asupra corpului uman

Mihaela Crețu. FOTO MPR Agency

Cel mai longeviv studiu despre viața adultă din istorie, aflat încă în desfășurare la Harvard, rezumă fericirea în câteva cuvinte. Mai exact, potrivit studiului pentru dezvoltarea adulților, aceasta depinde de relații de durată, de calitatea lor și de căsnicii stabile, în care partenerii pot conta unul pe celălalt. Dar dragostea nu ne face doar mai fericiți, ci și mai sănătoși, iar de efectele ei putem beneficia tot anul, nu doar de Ziua Îndrăgostiților. Cinci medici vorbesc despre beneficiile unei relații sănătoase asupra corpului uman și modificările pe care aceasta le are asupra inimii, creierului sau a sistemului digestiv.

Dragostea ne păstrează inima sănătoasă

“Relațiile pozitive au un rol foarte important în menținerea unui sistem cardiovascular sănătos. Interacțiunea umană duce la secreția de endorfine, dopamină, oxitocină, serotonină La nivel cardiac, acești hormoni ai fericirii duc la relaxarea miocardului, la reglarea tensiunii arteriale și la scăderea frecvenței cardiace. În plus, la nivel vascular, produc o relaxare a pereților vasculari, scăzând riscul de apariție a dilatațiilor varicoase”, arată Dr. Răzvan Chirică, medic specialist Cardiologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital.

Hormonii fericirii ne scapă de dureri, dar și de colesterol

”Adesea cunoscute sub numele de hormonii fericirii, endorfinele sunt câteva substanțe chimice asemănătoare morfinei, produse în mod natural de propriul organism în anumite situații și în cantități benefice, fără absolut nici un efect secundar. Secreția de endorfine crește atunci când ne relaxăm, când consumăm ciocolată neagră sau un pahar de vin, dar și în cazul exercițiilor fizice sau a râsului. Endorfinele au extrem de multe efecte benefice asupra corpului și pot reduce durerea, au impact pozitiv asupra sistemului imunitar, reduc stresul și îmbunătățesc calitatea somnului, scad nivelul colesterolului și chiar reduc procesele inflamatoare. În plus, împreună cu alte substanțe precum dopamine, determină o stare de relaxare, de buna dispoziție“, explică Dr. Dhimitri Shanazo, medic primar endocrinolgie.

Da, dragostea ține de foame!

”Tot hormonii fericirii, serotonina și oxitocina, joacă un rol important în controlul senzației de foame și sațietate. Serotonina acționează la nivel central asupra centrilor hipotalamici, cât și periferic la nivel intestinal, motiv pentru care se studiază noi medicamente anti-obezitate cu acțiune asupra receptorilor serotoninergici. Oxitocina eliberată din glanda pineala când doi oameni au contact fizic, se îmbrățișează, se săruta sau după orgasm, reduce activitatea centrului foamei din hipotalamus și pofta de dulciuri sau alte adicții”, explică Dr. Mihaela Crețu, medic specialist Diabet, Nutriție și Boli metabolice în cadrul Ovidius Clinical Hospital. 

Adevărul din ”dragostea trece prin stomac”

”Dragostea este o emoție pozitivă generată de mai mulți hormoni numiți <ai fericirii>. Serotonina pare cel mai implicat neurotransmițător în reglarea dispoziției și, implicit, a unei bune stări de sănătate. Expresia <dragostea trece prin stomac> este parțial adevărată căci precursorul serotoninei este triptofanul, un aminoacid esențial conținut în alimente. Deci dragostea are mai puțin legătură cu inima și mai mult cu neurofiziologia”, a încheiat Dr. Marian Anghel, medic primar Medicină Internă și Gastroenterologie în cadrul Ovidius Clinical Hospital. 

Creierul îndrăgostit este relaxat și motivat

”Modificările psiho-hormonale produc în creierul îndrăgostiților mai multe modificări: senzația de euforie în primul rând, care este declanșată de eliberarea de dopamină, dar și sentimentul de atașare și stare de securitate care apare prin creșterea oxitocinei, motiv pentru care oamenii care iubesc se simt mai relaxați. Totodată, prin activarea tonei cerebrale – a girusului cingular – o persoană care se gândește la iubitul sau iubita sa se simte mai motivat”, Dr. Masood Kaivanifard, medic specialist Neurologie.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*