Comisia Europeană prezintă primele profiluri de țară în materie de cancer din Registrul european privind inegalitățile în domeniul cancerului

Rezervă de spital. FOTO SCJUC
Rezervă de spital. FOTO SCJUC

În cadrul Planului european de combatere a cancerului, Comisia Europeană prezintă primele profiluri de țară în materie de cancer din Registrul european privind inegalitățile în domeniul cancerului.

Comisia și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) au prezentat ieri, 1 februarie, în perspectiva Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, care va avea loc la 4 februarie, primele profiluri de țară în materie de cancer din Registrul european privind inegalitățile în domeniul cancerului pentru toate statele membre ale UE, Norvegia și Islanda.

Profilurile arată că țările UE au cheltuit o sumă considerabilă, aproape 170 de miliarde EUR, pentru îngrijiri oncologice (în 2018). O altă constatare importantă este că cea mai frecventă cauză a deceselor cauzate de cancer rămâne, de departe, cancerul pulmonar. Există, de asemenea, inegalități mari în ceea ce privește ratele mortalității cauzate de cancer atât între țările din UE, cât și în interiorul lor. Acest lucru se poate explica parțial prin expunerea variabilă la factorii de risc ai cancerului, dar și prin capacitatea diferită a sistemelor de sănătate de a oferi acces rapid și gratuit la diagnosticarea timpurie, precum și la îngrijiri și tratamente oncologice de înaltă calitate. Profilurile arată că identificarea provocărilor și schimbul de bune practici între statele membre pot ajuta țările să abordeze inegalitățile în materie de cancer.

Profilurile vor fi lansate cu ocazia unei conferințe la nivel înalt, desfășurate în cadrul Planului de combatere a cancerului: „Conferința privind cancerul – Echitate, excelență și inovare: îngrijiri oncologice moderne pentru toți”, organizată în comun de Comisie și de președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Alte constatări legate de profilurile de țară în materie de cancer

Profilurile evidențiază și alte date importante:

Cancerul este a doua cauză a mortalității în UE, după bolile circulatorii, reprezentând 26 % din totalul deceselor.

În ceea ce privește rata mortalității cauzate de cancer, diferența dintre unele țări este aproape dublă și există diferențe considerabile în acest sens între sexe.

Mortalitatea cauzată de cancer pune în evidență mari inegalități socioeconomice. Acestea se explică, în parte, prin diferențele de expunere la factori de risc precum fumatul, obezitatea, consumul nociv de alcool sau poluarea aerului. Per ansamblu, factorii de risc tind să apară cu preponderență în rândul bărbaților și al persoanelor cu venituri mici și cu un nivel scăzut de educație.

Provocările cu care se confruntă țările UE în privința furnizării de îngrijiri oncologice diferă, la rândul lor. Unele țări sunt bine dotate, dar se confruntă cu un deficit de personal medical calificat, în timp ce altele dispun de un număr mare de medici calificați, dar nu au, de exemplu, echipamente de radioterapie.

Cheltuielile cu prevenirea au crescut în ultimii ani. Cu toate acestea, ele reprezintă în continuare doar 3,4 % din totalul cheltuielilor pentru sănătate.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*