Colegiul Medicilor Stomatologi: Scăderea cu 50% a bugetului pentru servicii stomatologice periclitează starea de sănătate a românilor

Cabinet stomatologic. FOTO Pixabay.com

Colegiul Medicilor Stomatologi din România își exprimă îngrijorarea cu privire la scăderea bugetului pentru servicii medicale stomatologice, în contextul în care starea precară a sănătății orale din România ne situează pe ultimul loc în Uniunea Europeană la acest capitol.

În 2024, fondurile alocate decontării serviciilor de sănătate orală scad, în total, cu 50%, ca urmare a Legii 421/2023, partea I, publicată în Monitorul Oficial în 29.12.2023, precum și prin propunerea scăderii valorii punctului pe serviciu medical în asistența medicală ambulatorie de specialitate, de la 4.5 lei la 3.3 lei.

Colegiul Medicilor Stomatologi din România atrage atenția asupra faptului că scăderea cu 50% a bugetului alocat decontării serviciilor de sănătate orală va adânci și mai mult decalajul dintre România și Uniunea Europeană, țară noastră situându-se deja pe penultimul loc în UE în ceea ce privește numărul mediu anual de consultații stomatologice, cu 0.3 vizite per capita, vs. 0.9% vizite, media europeană.

Mai mult decât atât, Colegiul Medicilor Stomatologi din România reiterează importanța strategică a susținerii programelor de prevenție, atât pentru îmbunătățirea stării sănătății orale a românilor, cât și pentru economisirea fondurilor publice, în contextul în care costul tratării afecțiunilor orale identificate în stadiile primare ajunge să fie de până la trei ori mai mic decât costul necesar tratării afecțiunilor stomatologice avansate.

“CMSR reiterează angajamentul de a sprijini eforturile autorităților publice în protejarea stării de sănătate a românilor, accentuând importanța dialogului și a dezbaterilor constructive, cu participarea tuturor părților implicate în oferirea de servicii de sănătate.

În acest sens, reactualizăm în mod public solicitarea din data de 22 decembrie 2023, transmisă domnului Cristian Celea, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, privind desemnarea unui grup de lucru comun care să identifice soluțiile optime prin care sănătatea orală a românilor să poată fi îmbunătățită” – CMSR.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*