Chirurgia viitorului, la IRO: 50 de operații cu ajutorul unui robot de ultimă generație

FOTO UMF Iași

Pe 23 iunie 2022 a fost practicată prima intervenție chirurgicală asistată robotic din regiunea de nord-est a țării, folosind sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic, sistem achiziționat prin intermediul proiectului CENEMED, desfășurat sub egida Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T Popa” din Iași, în colaborare cu Institutul Regional de Oncologie Iași. De atunci și până în prezent, patru echipe alcătuite din tineri chirurgi, asistați de tehnicieni, au efectuat alte 49 de intervenții chirurgicale minim invazive, cu ajutorul celui mai performant echipament din lume în domeniul chirurgiei.

„La Institutul Regional de Oncologie Iași, spital care acoperă întreaga Moldovă, cu personal medical extrem de bine pregătit, sunt asigurate condițiile optime pentru utilizarea chirurgiei robotice, datorită echipamentelor moderne preexistente din blocurile operatorii și ATI. Așadar nu este o întâmplare că aici se poate practica astăzi o chirurgie a viitorului și că cei care o practică sunt tinerii mei colegi chirurgi, care acumulează experiență cu ajutorul unui robot de ultimă generație. Medicina robotică se practică și în alte spitale din țară, dar noi avem singurul sistem dotat cu două console – una pentru cel care realizează operația, și cea de-a doua, de învățare, pentru chirurgul care vrea să se familiarizeze cu procedura. Din iunie, când s-a realizat o colectomie segmentară stângă joasă, au mai fost realizate 49 de intervenții chirurgicale importante, precum hemicoloctemii drepte, hiserectomii totale cu anasextomie bilaterală sau totală, operația Hartmann, prostatectomii etc. Pentru pacienții noștri oncologici, avantajele sunt importante, de la dureri și disconfort postoperator mai mici, până la o recuperare mai rapidă”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Sistemul de ablaţie tumorală minim invazivă asistată robotic, folosit până acum în realizarea a 50 de intervenții chirurgicale, funcționează în cadrul Laboratorului de ablație și intervenții de rezecții tumorale, care va contribui la tema de cercetare „Studiul privind impactul mobilizării tumorale limitate asupra evoluţiei postoperatorii din punct de vedere al răspunsului imun şi a morbidității postoperatorii la pacienţii cu neoplazii pelvine”.

„Este o tehnologie de ultimă generaţie, un progres fantastic pentru calitatea actului chirurgical din regiunea Moldovei. Având acces la acest sistem chirurgical robotic, avem convingerea că atât pacienţii, cât și personalul medical din Institutul de Oncologie din Iași, se vor bucura de un act medical de calitate și de rezultate deosebite”, a declarat Mirela Grosu, managerul de la IRO Iaşi.

Proiectul CENEMED – „Platformă multidisciplinară de cercetare-dezvoltare medicală în regiunea N-E” este cofinanțat prin Programul Operațional Competitivitate, Axa Prioritară: Cercetare, Dezvoltare tehnologică și Inovare (CDI). Obiectivul principal al acestui proiect unic în România este creșterea capacității de cercetare-dezvoltare și de transfer de cunoștințe a Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași prin crearea unui centru multidisciplinar de cercetare în domeniile: urgențe cardiovasculare și toxicologice, oncologie pelvină, imunologie și genetică, nefropatologie și gastroenterohepatologie, cu scopul de a cerceta metode diagnostice și mijloace terapeutice personalizate pentru patologia din aria de interes capabile să crească supraviețuirea și să îmbunătățească calitatea vieții pacienților din regiunea de Nord-Est.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*