Cei nouă copii care fug de război. Povești ale mamelor care ajung din Ucraina la Vama Isaccea, pentru a-și salva copiii

FOTO Salvați Copiii

Un număr de 3.736 de copii din Ucraina, cel mai adesea însoțiți doar de mame, au primit asistență umanitară la punctul de trecere a frontierei de la Isaccea, unde organizația Salvați Copiii România a creat un spațiu special pentru mame și copii, astfel încât aceștia să poată fi îngrijiți corespunzător. În total, 6.441 de beneficiari, mame și copii, au primit sprijin umanitar din partea echipei Salvați Copiii, iar nevoia de ajutor va crește considerabil în perioada următoare.

La nivel național, echipele Salvați Copiii au acordat sprijin complex, incluzând asistență juridică și psihologică, pentru 19.241 de persoane venite din Ucraina, dintre care 10.836 copii și 8.405 adulți.

Copiii prinși în zonele de război din Ucraina sunt expuși riscurilor de înfometare, frig și trafic de persoane. Estimările arată că jumătate dintre cei care s-au refugiat sunt copii, printre ei aflându-se și copii neînsoțiți. Totodată, peste 100.000 de copii ucraineni trăiesc în instituții de îngrijire a copilului și sunt expuși pericolului de a fi lăsați în urmă.

Spațiul destinat mamelor și copiilor refugiați din Vama Isaccea primește sprijinul MOL România, care susține astfel programul de asistență umanitară al Organizației Salvați Copiii România din Vama Isaccea,  printr-o donație în valoare de 250.000 de lei.

Nevoile stringente rămân cele legate de asistența umanitară imediată, de informații și de suport emoțional, atât la frontieră, cât și în centrele în care mamele și copiii refugiați sunt cazați.

De asemenea, o vulnerabilitate specială o au copiii care provin din sistemul de protecție a copilului din Ucraina.

Cei care doresc să sprijine programul de asistență umanitară o pot face pe site-ul Salvați Copiii aici: https://bit.ly/SalvatiCopiiiUcraina sau pot trimite un SMS la 8827 cu textul SALVEZ, donație singulară de 2 EURO.

Organizația Salvați Copiii evaluează constant nevoile copiilor și ale familiilor acestora și oferă asistență umanitară, după caz, la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina și Republica Moldova, în Centrele de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări, precum și în taberele de refugiați coordonate de IGSU și în punctele de staționare. Până în prezent, echipele Salvați Copiii au fost prezente în nouă puncte de trecere a frontierei:

Isaccea, jud. Tulcea

Siret, jud. Suceava

Halmeu, jud. Satu Mare

Sighetu-Marmatiei, jud. Maramures

Giurgiulești, jud. Galați

Rădăuți Prut, jud. Botoșani

Sculeni, jud. Iași

Mihăileni, jud. Botoșani

Albița, jud. Vaslui.

Oferim servicii umanitare în cinci Centre de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de azil ale Inspectoratului General pentru Imigrări în:

Rădăuți, jud. Suceava

Galați, jud. Galați

Șomcuta Mare, jud. Maramureș

Timișoara, jud. Timiș

București

În două tabere de refugiați IGSU și un punct de staționare oferim asistență directă, consiliere informațională și derulăm activități pentru copii:

Siret (stadion)

Rădăuți (stadion)

Gara de Nord – București.

Experiența Salvați Copiii în domeniu

Organizația Salvați Copiii este activă în domeniul azilului încă din 1995, derulând o serie de proiecte ce oferă servicii educaționale și sociale adresate nevoilor specifice ale copiilor solicitanți de azil și refugiați, inclusiv minori neînsoțiți și persoane relocate, în vederea integrării lor sociale și educaționale. În cei 27 de ani de activitate în domeniul azilului, peste 9.200 de copii și familiile acestora au beneficiat de activități zilnice, asistență financiară, consiliere socială și psihologică și suport material și educațional, în cele 5 centre regionale (București, Galați, Rădăuți, Șomcuta Mare și Timișoara).

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*