Caravana de screening a fost lansată în judeţul Covasna

FOTO Spitalul Județean Mureș

Echipa proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru”, derulat de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu Mureş, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș, a lansat,  în Piaţa Centrală din Sfântul Gheorge, Caravana de screening pentru cancerul de col uterin în judeţul Covasna.

Stimate doamne şi domnișoare din județul Covasna!

Sănătatea este averea noastră cea mai importantă. Trebuie să avem grijă de ea, ca să ne putem bucura de viața noastră în fiecare zi. Dacă nu avem sănătate, nu avem nimic, spune un proverb pupular.

Vă invit cu drag să participați la screeningul pentru prevenirea, depistarea și, dacă va fi cazul, și la tratamentul precoce al cancerului de col uterin.

Vă invit să fiți responsabile, să participați la testare, ca să puteți să vă bucuraţi fără griji de siguranța fizică și psihică şi pentru a avea o stare bună de sănătate.

Noi, specialiștii din domeniul sanitar, vă informăm despre un stil de viață sănătos, despre posibilitățile de prevenție. Prin acest proiect dorim să atragem atenția dvs. asupra importanței screeningului cancerului de col uterin, dorim să conștientizați importanța depistării precoce a eventualelor leziuni. Cu toții dorim să aveți rezultate negative la testarea Babeș-Papanicolau, însă avem soluții și pentru eventualele leziuni, pe care, dacă le depistăm și tratăm din timp, aveți șansa de a vă vindeca 100 %.

Prin testarea regulată puteți să preveniți cancerul de col uterin, pentru a nu deveni paciente, ci să rămâneți domnișoare, doamne, mame, soții sănătoase, fericite, fără grija bolii.   

Începând de azi, marți, 26.07.2022, caravana mobilă pentru screeningul cancerului de col uterin va fi prezentă în județul Covasna, vine la Dvs., chiar la poartă, doar trebuie să vă prezentați. De restul ne ocupăm noi. Vă așteptăm cu drag!”, a declarat Şef Lucrări Dr. Finta Hajnal, coordonator judeţean, medic specialist Sănătate Publică și Management Sanitar

Miercuri, 27.07.2022, caravana se va afla în localitatea Ghelința, Harale și Hilib, iar joi, 28.07.2022, în localitatea Turia.

“Invităm femeile din grupul ţintă 24-29 de ani să participe la screeningul cancerului de col uterin, prin testare gratuită Babeş-Papanicolaou, program dedicat promovarii prevenirii şi depistării precoce a cancerului de col uterin.

În cadrul acestei acţiuni, femeile cu vârsta între 24 şi 29 de ani vor beneficia de consult de specialitate şi le vor fi recoltate probe pentru testare Babeş Papanicolau, în vederea depistării leziunilor precursorii ale cancerului de col uterin”, au transmis organizatorii.

Programul caravanei este următorul:

27.07.2022

Ghelinţa – începând cu ora 10.00;

Harale – începând cu ora 16.00;

Hilib – începând cu ora 18.00;

28.07.2022

Turia – începând cu ora 10.00.

De asemenea, tot în cadrul acestor evenimente vor avea loc acţiuni de informare-educare-conştientizare, pentru toate femeile din grupul ţintă 24-64 de ani, cu scopul de a atrage atenţia asupra importanţei screeningului cancerului de col uterin, de a creşte numărul femeilor care se duc regulat la controale medicale şi care conştientizează importanţa depistării precoce a cancerului.

“Conştientizarea importanţei derulării unui screening într-o societate şi implicarea autorităţilor locale, prin susţinerea acestor programe, este esenţială pentru reuşita unui astfel de proiect.

Este foarte important ca fiecare dintre noi să se implice atât cât poate, pentru o informarea corectă și consecventă despre riscul cancerului de col uterin, despre importanța înțelegerii de către femei a cauzelor bolii, despre metodele de prevenire disponibile.

Astfel, adresez un apel către toate autorităţile locale din judeţul Covasna, către medicii de familie, către marii angajatori, către preoţi de a sprijini acţiunile acestui proiect, prin încurajarea femeilor din grupul ţintă, şi în special din grupul vulnerabil, de a participa la testare, în vederea depistării precoce a cancerului de col uterin”, a declarat Sef Lucrări Dr. Cosmina Cristina UZUN, Manager Proiect.

Activităţile se desfăşoară în cadrul proiectului „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” (cod SMIS 138603) derulat de Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș în calitate de beneficiar, în parteneriat cu Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Proiectul „Program de prevenție, depistare precoce și tratament precoce al cancerului de col uterin, regiunea Centru” are ca obiectiv creșterea accesului la servicii accesibile, durabile și de înaltă calitate, inclusiv asistență medicală și servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate si servicii orientate către prevenție, depistare precoce (screening) diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin pentru 170.200 de femei din regiunea Centru, dintre care minim 50% aparțin grupurilor vulnerabile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*