Aproape 3000 de pacienți infectați cu virusul hepatitic B sau C depistați prin Programul LIVE(RO)-2 SUD

FOTO Institutul Clinic Fundeni

Campaniile de testare pentru hepatitele virale derulate prin Proiectul LIVE(RO)-2 SUD au oferit șansa a peste 137.000 de persoane să afle dacă sunt sau nu infectate cu unul dintre virusurile hepatitice B/D sau C. Cei peste 350 de medici de familie din cele 10 județe unde programul de screening s-a derulat până în prezent au reușit să ajungă la pacienți care alfel nu ar fi știut că sunt pozitivi.

Prin campaniile de screening derulate au fost depistați 2967 de pacienți având infecția cu virusul hepatitic B sau C, dintre care aproape 2.200 au beneficiat deja de investigații medicale specifice și analize medicale într-unul dintre Centrele de Prevenție înființate prin proiect din cadrul Institutului Clinic Fundeni, Spitalului Universitar de Urgență București sau Spitalului Județean de Urgență Craiova.  Campaniile de testare s-au derulat în judetele Argeș, Dolj, Olt, Dâmbovița, Mehedinți, Prahova, Giurgiu, Teleorman, Vâlcea și Ialomița, atât în cabinetele de medicină de familie afiliate, dar și în cadrul unor campanii locale de testare în zone greu accesibile sau în zone în care nu există medici de familie afiliați. În cadrul Caravanelor de Stadializare și Testare se oferă posibilitatea  continuării investigațiilor medicale specifice pacienților depistați pozitivi în cadrul proiectului, care nu au reușit sa ajungă într-unul dintre Centrele de Prevenție.

Astfel, cu puțin înainte ca proiectului să se alăture și medicii de familie din județele Gorj și Călărași, obiectivul asumat al Proiectului de a testa 140.000 de persoane până la finele anului 2023 este foarte aproape de a fi atins, până în prezent fiind testate 137.442 de persoane. Însă programul de screening continuă, fiind în acest moment în derulare în judetele Giurgiu, Teleorman, Ialomița și Vâlcea  urmând ca, în luna martie să fie lansate campaniile de testare în județele județele Gorj și Călărași.

Prin eforturile considerabile ale partenerului oficial al proiectului, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și al echipelor medicale complexe din cadrul Centrelor de Prevenție de la Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Universitar de Urgență București și Spitalului Clinic de Urgenta Craiova au beneficiat de investigații și analize medicale de specialitate  2.186 de pacienți din cei 2.967 depistați pozitiv în cadrul programului de screening.

În cadrul Proiectului LIVE(RO)-2 SUD, au fost testate 85.674 de femei și 51.768 de bărbați. Aproape 45% dintre persoanele testate au fost din categoria 25-54 de ani, în timp ce din segmentul de vârstă peste 54 de ani au fost jumătate dintre cei testați, restul (puțin peste 5%) fiind din rândul persoanelor între 18 și 25 de ani. Datele scot în evidență numărul mare al persoanelor încadrate în grupurile vulnerabile care au beneficiat de programul de screening, astfel peste 76% din numărul persoanelor testate au domiciliul în din mediul rural.

Până acum cea mai mare prevalență raportată la numărul celor testați prin proiectul LIVE(RO)2-SUD se observă în județul Vâlcea (3,27%), urmat de Dâmbovița (2,45%) și Argeș. La polul opus, cu date de prevalență mai scăzute aflându-se județele Ialomița (1,69%), Giurgiu (1,79%) și Prahova (1,88%).

Datele obținute până în prezent evidențiază modificări importante în prevalența și profilul infecțiilor virale B și C în populația României și vor avea o contribuție majoră la elaborarea strategiilor de sănătate publică, precum și la resetarea Planului—Cadru Național pentru Controlul Hepatitelor Virale și atingerea obiectivelor asumate în acord cu Strategia Sectorială a Organizației Mondiale a Sănătății în acest domeniu.Toate persoanele testate sunt înregistrate în Sistemul Electronic de Evidență a Screeningului, elaborat în acest scop de către Institutul Clinic Fundeni și Institutul Național de Sănătate Publică, în cadrul unui proiect anterior, LIVE(RO)1.

Proiectul „LIVE(RO)2-SUD: Program regional de prevenire, screening şi diagnostic al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecţiilor virale cu virusuri hepatice B/D şi C” este implementat de Institutul Clinic Fundeni FUNDENI în parteneriat cu Asociația Română Anti SIDA – ARAS și este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*