Apelul Forumului Român Pro-Vaccinare: Creșterea accesului la vaccinare trebuie să fie o prioritate pentru sistemul de sănătate din România

Vaccinul ajunge la pacienți. FOTO pixabay
Vaccinul ajunge la pacienți. FOTO pixabay

România are nevoie de politici de prevenție pe termen lung, iar vaccinarea este una dintre cele mai importante și eficiente metode de prevenție. În acest sens, Forumul Român Pro-Vaccinare face apel la susținerea și implementarea măsurilor strategice care să crească accesul la vaccinare, ca factor esențial pentru sănătatea publică. Vaccinarea este opțională, sigură și trebuie să fie cât mai accesibilă.

În fiecare an, între 3,5 și 5 milioane de vieți sunt salvate datorită vaccinării, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, iar alte aproape 3 milioane de persoane ar putea fi salvate de boli prevenibile prin vaccinare. Cu toate acestea, acoperirea vaccinală este în scădere atât la nivel global, cât și la nivelul României. Dincolo de statistici și cifre, această scădere a ratelor de vaccinare înseamnă vieți pierdute.

În acest sens, Forumul Român Pro-Vaccinare susține eforturile autorităților de resort pentru elaborarea si implementarea unui plan strategic care are ca obiectiv creșterea accesului la vaccinare, contribuind astfel la atingerea țintelor privind imunizarea și dând posibilitatea tuturor celor care vor să se vaccineze să o facă. În acest sens, considerăm esențială operaționalizarea cât mai rapidă a mecanismului de compensare a vaccinurilor, care va duce la creșterea ratelor de vaccinare din România.

Totodată, Forumul Român Pro-Vaccinare:

Face apel la toți medicii și profesioniștii din sistemul medical, indiferent de specialitate, să continue să informeze pacienții despre beneficiile vaccinării, să recomande și să încurajeze prevenția prin vaccinare, având în vedere că opiniile medicilor curanți au o foarte mare importanță pentru pacienții acestora;

Face apel la populația României să se informeze despre vaccinare doar din surse oficiale, precum Ministerul Sănătății, Institutul de Sănătate Publică, organizații și instituții internaționale precum OMS și CDC, organizațiile științifice medicale și alte canale care se bazează pe argumente științifice și care reunesc experți în politici de sănătate publică, așa cum este, de exemplu, și Forumul Român Pro-Vaccinare.

Forumul Român Pro-Vaccinare susține toate inițiativele publice sau private de educare și informare despre beneficiile vaccinării și își exprimă disponibilitatea de a promova la rândul său, prin toate canalele sale, mesajele despre importanța vaccinării ca metodă de prevenție. Forumul rămâne, de asemenea, un partener de dialog activ și implicat al tuturor autorităților de resort și al comunității medicale, sprijinind ferm obiectivul de maximizare a beneficiilor vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficiente, care să contribuie la îmbunătățirea calității vieții populației.

Prof. univ. Dr. Victoria Aramă, Preşedintele Societăţii Române pentru Strategii de Vaccinare şi Promovare a Sănătăţii, membru fondator al Forumului Român Pro-Vaccinare:

“Sprijinim ferm obiectivul de maximizare a beneficiilor vaccinării în România, prin asigurarea accesului echitabil la servicii de vaccinare sigure și eficiente, care să contribuie la îmbunătățirea sănătății populației. Dorim ca fiecare individ, indiferent de vârstă sau de moment, să poată beneficia de avantajele vaccinurilor în favoarea propriei sale sănătăți și bunăstări. Considerăm că vaccinarea trebuie să fie un act voluntar bazat pe argumente și informații științifice, medicale, iar accesul românilor la programe de prevenție precum vaccinarea trebuie să fie neîngrădit și facil”.

Prof. univ. Dr. Simona Ruță, Vicepreședinte Executiv al Societății Române de Microbiologie, membru al Forumului Român Pro-Vaccinare:

“Vaccinarea este un act de responsabilitate, față de noi înșine și față de cei din jurul nostru, de care depinde calitatea vieții și sănătatea noastră și a familiilor noastre. Este esențial să înțelegem că de secole vaccinurile salvează vieți, ducând la eradicarea unor boli infecțioase extrem de grave. Încurajez pe oricine are întrebări sau nelămuriri cu privire la vaccinuri să meargă să discute și să se consulte cu medicul său și să se informeze doar din surse oficiale, precum canalele instituțiilor medicale din România sau internaționale”.

Prof. univ. Dr. Doina Azoicăi, Președintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătății, membru al Forumului Român Pro-Vaccinare:

“Realitatea științifică arată că vaccinarea salvează vieți, contribuind decisiv la scăderea procentului de morți evitabile. Totodată, într-un sistem medical cu o povară economică tot mai apăsătoare, vaccinarea reprezintă un element esențial pentru diminuarea costurilor, oferind posibilitatea de a redirecționa resurse semnificative către investiții care să vizeze sănătatea pacientului. Nu în ultimul rând, în contextul unui sistem medical care se confruntă tot mai mult cu lipsa personalului, prevenția prin vaccinare reprezintă un beneficiu și în acest sens”.

Dr. Gindrovel Dumitra, Coordonatorul Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, membru al Forumului Român Pro-Vaccinare:

“Ca medic de familie, încerc de ani de zile să-mi informez pacienții cu privire la beneficiile vaccinării și cred că orice medic responsabil este dator să facă o astfel de muncă de educare. Ca medici, avem, înainte de toate, obligația profesională și morală de a promova adevărul științific. Rolul medicului de familie este unul esențial în a ajuta pacienții să ia o decizie informată, deoarece el reprezintă de multe ori, pentru majoritatea populației, autoritatea medicală cu care interacționează cel mai des și singura cu care se consultă în mod constant.”

Forumul Român Pro-Vaccinare își propune să contribuie la conturarea și implementarea celor mai bune soluții pentru dezvoltarea, promovarea și aplicarea strategiilor de prevenție prin vaccinare în România. Forumul este o platformă de dialog ce reunește într-un efort comun pro-vaccinare reprezentanți ai societăților medicale și asociațiilor de pacienți, ai industriei farmaceutice, membri ai comunității academice și de cercetare, precum și autorități centrale si locale.

Misiunea Forumului Român Pro-Vaccinare este de a contribui, prin definirea unor politici publice integrate, la conștientizarea și promovarea importanței și beneficiilor vaccinării pe tot parcursul vieții, precum și la promovarea prevenției în general, prin creșterea ratelor de vaccinare și protejarea populației, a sistemului de sănătate și a economiei românești de povara bolilor transmisibile.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*