Aparatul care măsoară vârsta arterelor. O investigație de câteva minute îți poate arăta cât de mare este riscul de AVC sau infarct miocardic

FOTO Spitalul Clinic CF Timișoara

Arteriograful este aparatul care poate evalua vârsta arterială. Dispozitivul este non invaziv și arată cât de crescută este starea de rigiditate a arterelor. Aceasta se accentuează în timp, în funcție de vârstă, dar și de stilul de viață.

Cu cât vasele de sânge sunt mai elastice, cu atât riscul de a avea o boală cardiovasculară scade.

„Cu toții știm că bolile cardiovasculare sunt cea mai frecventă cauză de deces. Un cunoscut medic britanic spunea, cu aproape 400 de ani în urmă, că un om este la fel de bătrân precum arterele lui. Cele mai recente studii arată că starea vaselor de sânge reflectă vârstă reală a corpului uman. Îmbătrânirea arterială poate determina producerea unui infarct miocardic acut, a unui accident vascular sau poate duce chiar la disfuncții erectile. Îmbătrânirea este asociată cu modificări ale proprietății mecanice și structurale și, în final, duce la  pierderea elasticității arteriale”, spune asist. univ. dr. Vladiana Romina Turi – medic specialist cardiolog- șef Ambulatoriu Spitalul Clinic CF Timișoara.

Gradul de elasticitate arterială reprezintă un indicator important pentru stabilirea riscului cardiovascular, dar poate fi util și în depistarea precoce a anumitor afecțiuni și chiar în monitorizarea efectelor tratamentului medicamentos asupra sistemului cardiovascular.

“În cadrul investigației pe care o realizăm atunci când folosim un arteriograf obținem informații despre capacitatea de dilatare a vaselor (indice de augmențatie), cât de mare este valoarea presiunii centrale și cum este afectată circulația cerebrală și sarcina inimii (presiunea sistolică din aortă), dar și date despre elasticitatea aortei (viteza de propagare a undei de puls).

Cu cât este mai mare viteza de propagare, cu atât mai rigidă e aorta, și cu atât mai accentuat este procesul de arterioscleroză care, în final, duce la ateroscleroză. Mai trebuie spus că îmbătrânirea vaselor mari duce și la modificări la nivelul microcirculației, adică a vaselor mici”, spune asist. univ. dr. Vladiana Romina Turi – medic specialist cardiolog – șef Ambulatoriu Spitalul Clinic CF Timișoara.

Pentru realizarea măsurătorilor sunt necesare mai multe condiții: de la o temperatură a încăperii de 22-25 de grade până la modul în care este poziționat pacientul, în repaus, întins pe spate, pentru o perioadă cuprinsă între 10 și 20 de minute. Se interzice consumul de alimente, fumatul, consumul de energizante sau cafea, cu trei ore înainte de investigație. Rezultatul se obține imediat. În cazul în care valorile se află într-un interval de risc, se recomandă examinări suplimentare.

Spitalul Clinic CF Timișoara are în dotare un asemenea aparat. Pentru un consult de specialitate, pacienții se pot adresa cabinetului de cardiologie din cadrul Ambulatoriului

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*