Aparat pentru determinarea densității osoase la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara

Spitalul Victor Babeș Timișoara. FOTO Spitalul Victor Babeș Timișoara

În cadrul Centrului de Imagistică de la Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș se poate stabili, cu ajutorul unui aparat performant, densitatea și rezistența osoasă, așa numita osteodensitometrie. Aceasta se realizează pe bază de raze X.

Tehnica de evaluare imagistică a densității osoase, DEXA, poate determina riscul producerii osteoporozei, adică acea fragilitate crescută a oaselor, dar și pe cel al producerii unor fracturi din cauza reducerii densității minerale și a durității oaselor. Practic, DEXA determină calitatea unui os sănătos. Analiza realizează o comparație a nivelului densității osoase cu o valoare considerată standard.

“În funcție de acest indice de densitate osoasă, vorbim de osteopenie, care este un grad ușor de demineralizare osoasă sau de osteoporoză, în care gradul de afectare este mult mai sever. Aparatul, în urma investigației, poate să aprecieze această densitate dând un indice. În cazul în care acesta este sub -1, vorbim  de un scor patologic. Pacienții care au factori de risc, pacienții care iau tratament cronic, cu corticoterapie, pacienții cu boli pulmonare cronice, cu hepatite cronice au drept indicație realizarea acestui tip de investigație o dată pe an, mai ales în cazul femeilor aflate la menopauză”, spune S.L dr Diana Manolescu – medic primar radiolog, șef Secție Radiologie Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.

Dacă valoarea analizei este între -1 și -2,5, vorbim de o scădere nu foarte accentuată a densității osoase, de osteopenie, iar o valoare mai mică de -2,5 arată existența osteoporozei.

Investigația imagistică este simplu de realizat, nu durează mai mult de 10 minute. Pacientul este așezat pe o masă, iar un braț mobil al aparatului, cu un tub de raze X, este amplasat deasupra pacientului. Investigația nu este dureroasă și presupune analiza densității osoase la nivelul șoldului și a coloanei lombare.

Atât osteoporoza, cât și osteopenia sunt mult mai des întâlnite la femei decât la bărbați.

„Există indicația de realizare a acestei investigații femeilor aflate la menopauză sau femeilor după vârstă de 65 de ani. De asemenea, se adresează și bărbaților, în vârstă de peste 70 de ani care prezintă anumiți factori de risc, fumatul cronic, alcoolismul, sedentarismul. Acești factori pot duce la demineralizare osoasă gravă”, spune S.L dr Diana Manolescu – medic primar radiolog, șef Secție Radiologie Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș.

Există însă și contraindicații în cazul femeilor gravide. Stabilirea osteodensitometriei poate duce, în urma unui tratament, la oprirea fragilizării osului, ceea ce permite scăderea riscului producerii unor fracturi.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*