Anchetă finalizată la Spitalul din Miercurea Ciuc, unde 14 pacienți au fost infectați cu o bacterie în timpul operației

Intervenție chirurgicală. FOTO pixabay
Intervenție chirurgicală. FOTO pixabay

Ancheta internă referitoare la situația de pe secția oftalmologie al spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc, unde 14 pacienți au revenit cu endoftalmită postoperatorie în luna ianuarie, a fost finalizată.

În momentul de față toți pacienții sunt externați. Majoritatea pacienților au fost externați cu stare ameliorată, se ține legătura cu ei în continuare și revin pentru control. 3 pacienți rămân cu sechele majore, acum sunt și ei în stare ameliorată, fără simptome. La 6 pacienți s-a observat deteriorarea vederii în diferită măsură, la 5 pacienți nu s-a deteriorat, respectiv s-a deteriorat în mică măsură vederea.

Așa cum spitalul a comunicat anterior, în urma rezultatelor de laborator din probele biologice ale pacienților afectați, s-a identificat bacteria Pseudomonas aeruginosa, la 6 din cei 14 pacienți.

De la ultima comunicare a spitalului toate probele de suprafață, precum și probele de aeromicrofloră, tegumente și exsudate nazale recoltate de la personal, de pe instrumente chirurgicale, materiale și produse utilizate au ieșit negative.

Ancheta internă a identificat totodată probleme de trasabilitate, procesare și sterilizare a instrumentarului utilizat în intervențiile chirurgicale.

Ca urmare a celor identificate s-au luat o serie de măsuri la nivelul spitalului și la nivelul secției oftalmologie, dintre care amintim:

  • au fost revizuite protocoalele de curățenie și dezinfecție cât și cele de sterilizare la nivelul spitalului
  • au fost controlate blocurile operatorii
  • au fost curățate și dezinfectate toate suprafețele din blocul operator oftalmologic, cât și încăperile anexe; a fost realizată o dezinfecție prin nebulizare a întregului bloc operator
  • au fost revizuite registrele de operații, registrele de sterilizare cât și procedurile operaționale privind curățenia-dezinfecția și sterilizarea la nivelul secției oftalmologie
  • s-a reorganizat circuitul în camera de sterilizare proprie a secției oftalmologie
  • au fost realizate mai multe întâlniri/instructaje cu personalul secției în vederea îmbunătățirii cunoștințelor acestora privind activitățile de curățenie/dezinfecție/sterilizare
  • pentru termen mediu și lung s-a schițat un plan de reorganizare și modernizare a întregii secții de oftalmologie

În blocul operator al secției oftalmologie în momentul de față nu se efectuează intervenții invazive, se așteaptă închiderea anchetelor în derulare. Pacienții cu afecțiuni oftalmologice sunt primiți în ambulatoriul de specialitate a secției.

”Ne exprimăm regretul pentru situația ivită și compasiunea pentru pacienții afectați. Ceea ce s-a putut face din punct de vedere medical și omenește, s-a făcut pentru ei și ținem legătura în continuare cu pacienții și aparținătorii lor. Această situație este una fără precedent. Pe secția oftalmologie s-au efectuat până acum mai multe mii de operații de cataractă senilă fără probleme. Faptul, că majoritatea probelor biologice au ieșit negative, ne-a dus la concluzia unei posibile erori în procesul de pregătire a intervențiilor, de aceea am revizuit protocoalele de sterilizare, circuitele din sala de sterilizare și vom continua acest proces cu reorganizarea blocului operator a secției pentru a crea condițiile optime pentru siguranța pacienților” – a declarat dr. Konrád Judit, managerul spitalului Județean de Urgență Miercurea Ciuc. 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*