Intervenții chirurgicale ortopedice la Spitalul Clinic CF Timișoara

Spitalul CF Timișoara. FOTO Spitalul CF Timișoara

Operații realizate în premieră la Spitalul Clinic CF Timișoara. Odată cu înființarea, în luna iunie, a Compartimentului de Ortopedie din cadrul unității sanitare, compartiment care face parte din Secția de Chirurgie Generală, a fost posibilă realizarea unor intervenții chirurgicale specializate.

În cele 6 săptămâni de la înființare au fost efectuate peste 20 de operații de părți moi.

„Operațiile de părți moi în ortopedie se referă la intervențiile chirurgicale care implică structuri ce nu sunt osoase, dar care contribuie la susținere, stabilitate și mișcare. Aici includem ligamentele, tendoanele, mușchii, capsula articulară, bursele sinoviale. Printre intervențiile pe care le-am realizat se numără tenorafii la nivelul tendonului lui Achile, decompresia nervului median în cazul sindromului de canal carpian, eliberarea degetului în resort – trigger finger release – tenosinovită stenozantă, fasciectomie parțială și totală ori apronevrotomie cu ac utilizate în tratarea contracturii Dupuytren, bursectomii în cazul diverselor bursite la cot și genunchi, exostectomii sau osteotomii de corecție în cazul deformării Hallux Valgus, dar și excizii chirurgicale la pacienții cu  chisturi sinoviale”, spune dr. Cosmin Gridan, medic primar ortoped – managerul Spitalului Clinic CF Timișoara.

Aceste intervenții au fost posibile datorită dotării Spitalului Clinic CF Timișoara cu aparatura și instrumentarul necesare realizării unor astfel de proceduri chirurgicale.

„Acesta este doar începutul. Ne propunem să dezvoltăm segmentul intervențiilor chirurgicale ortopedice în cadrul Spitalului Clinic CF. Pasul următor constă în realizarea artroscopiilor de genunchi, tratarea leziunilor de menisc sau ale ligamentului încrucișat, precum și excizia unor corpuri libere intraarticulare ori reconstrucția ligamentelor colaterale. În perioada următoare vom achiziționa și aparatura necesară pentru efectuarea acestor intervenții.

În paralel, continuăm administrarea de plasmă bogată în trombocite. Avem pacienți din întreaga țară care vin special pentru această procedură.

Printre afecțiunile care pot beneficia de administrarea acestui ser se numără bolile articulare – gonartroză, coxartroză, artroza umărului și a gleznei. Plasma reduce inflamația și încetinește degradarea cartilajului, dar ajută și la regenerarea țestului afectat în cazul leziunilor musculo-ligamentare, tendinite, epicondilite, periartrită scapulohumerală, rupturi parțiale ligamentare tendinoase sau musculare”, spune dr. Cosmin Gridan, medic primar ortoped – managerul Spitalului Clinic CF Timișoara.

Tratamentul și intervențiile sunt gratuite, atât în cadrul cabinetului din Ambulatoriul de Ortopedie, cât și în Compartimentul de Ortopedie al Spitalului Clinic CF Timișoara.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația DRnews, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe DRnews.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*