4 martie, Ziua Mondială împotriva Obezității

FOTO Pixabay.com

În fiecare an, pe 4 martie este marcată peste tot în lume Ziua Internațională a Obezității, pentru a atrage atenția asupra impactului devastator pe care această boală îl are asupra sănătății populației. Conform World Obesity Atlas 2023 publicat în data de 2 martie,  obezitatea este una din cele mai mari provocări ale secolului XXI, cu o prevalență  care va crește de la 14% în 2020 la 24% în 2035, ajungând să afecteze 2 miliarde de persoane la nivel global.

Forumul Român de Obezitate (FORO) – comitetul științific al Coaliției Naționale Împotriva Obezității – atrage atenția asupra faptului că anul 2023 trebuie să fie un moment de cotitură în ceea ce privește schimbarea paradigmei de abordare a obezității în România. Obezitatea este o boală cronică devastatoare, cu peste 230 de complicații ale acestei patologii, care are nevoie urgentă de intervenții de politică publică acționabile și implementabile, pentru a reuși să diminuăm impactul clinic, social si economic al acestei pandemii.

Obezitatea, insuficient identificată și  gestionată ani de zile, a ajuns în 2023 o cutie a Pandorei. La multiplele comorbidități pe care le generează se adaugă și un element  care proiectează o perspectivă sumbră asupra viitorului: conform World Obesity Atlas 2023, rata de creștere a obezității în România până în 2035 va fi de 2,1%/an la adulți și de 5,6%/an la copii, ceea ce ne situează în rândul țărilor cu cea mai accentuată rată de creștere a obezității la copii.

Urmând politicile actuale din domeniul obezității, șansele de a respecta planul de reducere a riscului de creștere a prevalenței obezității până în 2025, asumat ca partener OMS, sunt de 0% în ceea ce privește populația adultă de sex masculin și de 4% pentru populația adultă de sex feminin. Conform studiului ORO (Obezitatea în România) (2014) , situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât 1 din 2 adulți au probleme cu greutatea – obezitate sau preobezitate.

Acesta este motivul pentru care Forumul Român de Obezitate lansează un apel către toți factorii interesați de a implementa măsuri și politici publice complexe pentru abordarea tuturor persoanelor cu obezitate și pre-obezitate sub toate aspectele: prevenție, diagnostic/evaluare, tratamente bazate pe evidențe cu monitorizare și evaluare pe termen nedefinit.

“Este esențial ca întreg ecosistemul format din profesioniștii în sănătate, decidenți și pacienți să înțeleagă că obezitatea este o boală, și încă una de gravitate crescută, ce trebuie abordată ca atare. Totodată, vorbim de o boală a cărei manifestare este una complexă. Tocmai de aceea, facem apel la întreaga comunitate medicală, precum și la alți factori de influență și decizie să se alăture demersului nostru de a lupta împreună nu doar împotriva aspectelor clinice ci și societale, pentru eliminarea stigmei sociale la care sunt supuse persoanele cu obezitate”, au declarat reprezentanții FORO.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*