4 februarie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului

Șerban Negru - președinte Asociația OncoHelp - Centrul de Oncologie OncoHelp. FOTO OncoHelp

În fiecare an, pe 4 februarie, o lume întreagă se unește într-un efort comun pentru a face față unei amenințări omniprezente și nemiloase: cancerul. Este o zi dedicată solidarității, conștientizării și acțiunii, în memoria celor care au pierdut lupta și în sprijinul celor care continuă să țină piept acestei maladii.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, în 2022 s-au înregistrat peste 20 de milioane de cazuri noi de cancer și 9,7 milioane de decese asociate cu această boală. Este alarmant faptul că aproximativ una din cinci persoane dezvoltă cancer, iar  unul din nouă bărbați și una din douăsprezece femei mor din cauza acestei afecțiuni.

„Cancerul rămâne una dintre cele mai devastatoare boli. Este o luptă ce poate dura ani întregi, o confruntare cu necunoscutul și o încercare a voinței umane. Fiecare gest de sprijin, fiecare contribuție și fiecare efort contează în această luptă. Fie că este vorba despre prevenție, de acces la tratamente sau susținerea pacienților și a familiilor lor, fiecare acțiune aduce speranță și alinare în fața suferinței”, spune prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

“Reducerea diferențelor în tratarea cancerului” este motto-ul și în acest an al Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului.

„Din păcate, incidența cancerului este în continuă creștere, iar impactul său asupra sănătății publice este semnificativ. Trebuie spus că în jur de 40% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite. Și vorbim despre trei factori majori de risc modificabili: tutunul, alcoolul și poluarea. Fumatul reprezintă 25% din totalul deceselor cauzate de cancer și este principala cauză a cancerului pulmonar. Pentru bărbați, consumul de tutun este asociat cu 92% dintre cazurile de cancer de trahee, bronhii și plămâni; pentru femei, această rată de asociere este de 62%. Consumul de alcool reprezintă un alt factor de declanșare a acestei maladii. Iar poluarea tinde să devină unul dintre factorii determinanți ai cancerului pulmonar. România se confruntă însă și acum cu un handicap. Lipsa programelor naționale de screening. Acestea ar permite depistarea timpurie a unor forme de cancer și, implicit, demararea mai rapidă a tratamentului. Din păcate, din acest punct de vedere suntem departe de țările din vestul Europei”, precizează prof. dr. Șerban Negru – președinte Asociația OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.

OncoHelp își reafirmă angajamentul său în lupta împotriva acestei maladii.

Uniți împotriva cancerului, suntem mai puternici!

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*