15 Aprilie – Ziua Națională a Transplantului

Intervenție chirurgicală. FOTO pixabay
Intervenție chirurgicală. FOTO pixabay

Din 2005, în România este celebrată Ziua Națională a Transplantului. O zi în care persoanele care au beneficiat de transplant se bucură că au primit o nouă șansă la viață și le mulțumesc medicilor pentru eforturile depuse. Iar gândurile lor se îndreaptă către familiile care au pierdut pe cineva drag și au acceptat prelevarea.

Dacă în 2005 au fost 11 donatori de organe, în 2013, numărul a ajuns la 132 iar în 2014, la 138. Apoi, numărul donatorilor a scăzut. Pandemia de COVID-19 a afectat de asemenea activitatea de transplant, astfel că, în 2020 au fost 66 de donatori iar în 2021, 47. În primele 3 luni și jumătate ale anului 2022 au fost 29 de donatori iar activitatea de donare a fost reluată în mai multe spitale din țară.

În plus, avem acorduri de colaborare în domeniul transplantului cu Italia și Bulgaria.

“Ministerul Sănătății tocmai a terminat protocoalele și ghidurile de practică medicală standardizate în domeniul transplantului, după care vor lucra medicii din toate centrele acreditate din țară. Un proiect realizat în premieră în România, prin fonduri europene. În ghiduri sunt prevăzute și criteriile după care vor fi aleși bolnavii care vor beneficia de transplant. În plus, ne propunem să dezvoltăm și să implementăm funcționalitățile registrului național de transplant, astfel încât alegerea să fie bazată pe criterii obiective.”, a spus ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

În acest moment sunt mii de pacienți pe listele de așteptare pentru transplant.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*